Gradonačelnik ispratio plivače na Evropsko prvenstvo

Na Gradskom bazenu u Zrenjaninu juče je upriličen ispraćaj naših plivača, reprezentativaca Srbije, na Evropsko prvenstvo u 25-metarskim bazenima za seniore, koje se održava u francuskom gradu Šartru od 22-25. novembra. Od 12 plivača koji će predstavljati Srbiju na ovom šampionatu, petoro je Zrenjaninaca, pa je sasvim razumljivo što je za njih organizovan poseban ispraćaj, kom je prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak. 
 

U Francuskoj će nastupiti članovi plivačkog kluba "Proleter" Ivan Lenđer (50 i 100 m delfin), Silađi Čaba (50 i 100 prsno), Katarina Simonović (100 i 200 slobodno) i Nikola Trajković (100 i 200 mešovito), kao i naša sugrađanka Miroslava Najdanovski, članica plivačkog kluba "Novi Sad", koja se za šampionat pripremala na zrenjaninskom bazenu i nastupaće u disciplinama 50 i 100 m slobodno.
 

Predstavnicima medija obratili su se Lenđer, Trajković, Simonovićeva i Najdanovska, dok je Silađi, zbog obaveza na fakultetu. bio odsutan. Gradonačelnik Bošnjak nije propustio priliku da istakne da upravo primer Silađija govori da su vrhunski sportisti ujedno i promoteri pravih ljudskih vrednosti za koje se zalažemo i da uz, uspešno bavljenje sportom, oni postaju i uspešni i cenjeni članovi društva i zajednice. 
 - Grad Zrenjanin pruža punu podršku plivačima, kao i svim sportistima koji negde pronose i sopstvenu i slavu grada i njegovu sportsku istoriju koja je mnogo duža od svih današnjih i trenutnih politika. Mislim da se dobro razumemo ako kažem da su sve nesuglasice koje mogu da nastanu prolazna stvar, a da jedno ovakvo, kao i slična takmičenja, treba da bude u svakom trenutku podržano od strane grada. Žellim našim plivačima, pre svega, zdravlja, a mi ćemo biti ponosni na svaki rezultat koji oni ostvare u jakoj evropskoj konkurenciji – istakao je gradonačelnik Bošnjak i poželeo da zrenjaninski bazen bude mesto ne samo okupljanja naših sugrađana željnih rekreacije i aktivnih plivača, već da u budućnosti, uz kapacitet koji poseduje i određena investiranja, postane svojevrsni trenažni centar za takmičare i ekipe iz drugih sredina.
 
 
Ivan Lenđer, olimpijski reprezentativac Srbije, zahvalio je gradonačelniku na zalaganju da se plivačima vrate uobičajeni termini za treninge u zrenjaninskom bazenu.
 - Nesporazum, do kog je došlo prošle nedelje, srećom, brzo je rešen i ispravljen i to danas možemo da ostavimo po strani. Sada je povod okupljanja naš nastup na Evropskom prvenstvu, na koje ja, lično, odlazim rasterećen, bez pritiska, s obzirom da se pliva u 25- metarskom bazenu. Obećavam da ću dati svoj maksimum, kao i uvek. Što se tiče mojih disciplina, na 100 metara mislim da ću postići vreme dovoljno za nastup u finalu, a na kraćoj deonici bio bih zadovoljan ukoliko postignem najbolji lični rezultat – istakao je Lenđer. 
 
Debitant na evropskoj plivačkoj sceni, Nikola Trajković, rekao je da nema velikih očekivanja po pitanju plasmana, već da mu je cilj da popravi svoj najbolji rezultat koji, ujedno, predstavlja i državni rekord, a slične ambicije ima i Katarina Simonović koja će, takođe, po prvi put nastupati na evropskom prvesntvu u malim bazenima.
 
 
U sastavu reprezentacije Srbije su, osim plivača iz Zrenjanina, još i Mila Jovanov (50, 100 i 200 delfin), Igor Terzić (100 i 200 prsno), Igor Mijatović (200, 400 i 1500 slobodno), Lazar Lekić (50 i 100 prsno), Radovan Siljevski (100 slobodno, 50 i 100 delfin), Boris Stojanović (100 mešovito, 50 i 100 slobodno) i Stefan Šorak (200 i 400 slobodno).
 
Srbija će pokušati da ponovi istorijski uspeh sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Poljskoj, kada je po prvi put imala u finalu štafetu u muškoj konkurenciji na 4x50 mešovito. Pored ove štafete, srpski muški sastav imaće i predstavnike u štafeti 4x50 slobodno. Po prvi će na ovm prvesntvu nastupiti mešovite po sastavu muško-ženske štafete, gde će u sastavu plivati dva muška i dva ženska člana po proizvoljnom rasporedu, pa će tako i Srbija imati štafetu u disciplini 4x50 slobodno.
 
Učešće na Evropskom prvenstvu potvrdilo je više od 600 plivača iz 34 države. U Francuskoj za ovo takmičenje vlada veliko interesovanje, naročito posle velikog uspeha plivača ove zemlje na Olimpijskim igrama u Londonu.