Gradonačelnik na Kosovu

Na severu Kosova u toku vikenda počela je akcija vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju o bratimljenju opština i gradova ove pokrajine sa gradovima i opštinama iz cele Srbije. 
Osnovni smisao akcije je da se poveća prisustvo svih srpskih institucija na Kosovu i Metohiji i da se neposrednim povezivanjem gradskih i opštinskih struktura obezbedi materijalna i duhovna saradnja u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, zdravstvene zaštite i ostalih segmenata društvenog delovanja, sa ciljem potvrđivanja teritorijalnog integriteta Srbije. 
 
 
Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Mirko Krlić, izjavio je da je akcija pokazatelj da se Srbija nije odrekla pokrajine. On je sa još oko 120 gradonačelnika i predsednika opština sa Kosova i iz Srbije obišao Leposavić, Zubin potok, Zvečane,Kosovsku Mitrovicu i Manastir Banjska. 
Centralni događaj je bio potpisivanje "Povelje o namerama" u Kosovskoj Mitrovici, čime će, kako je ranije saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, biti ostvareni svi preduslovi da skupštine lokalnih samouprava donesu odluke o bratimljenju. 
Grad Zrenjanin su predstavljali gradonačelnik, mr Ivan Bošnjak, i članica Gradskog veća zadužena za resor kulture, obrazovanja, nacionalnih manjina i verske zajednice, Dubravka, Bengin - Bulovan. 
 
 
Prema rečima gradonačelnika Zrenjanina, mr Ivana Bošnjaka, akcija bratimljenja sprovodi se da bi se pružila podrška građanima južne pokrajine. 
"Predstavnici opština koje sam tamo upoznao poručili su da oni ne žele da budu paraziti ovog društva, nego da aktivno učestvuju u svim segmentima života. Mi, kao lokalna samouprava trudićemo se da kapacitete koji postoje u južnoj srpskoj pokrajini ponudimo potencijalnim investitorima, koji dolaze kod nas. Kosovo ima puno potencijala, kada je u pitanju turizam, poljoprivreda, šumarstvo i još mnogo drugih stvari, tako da ćemo gledati da se nekako uklopimo sa njima i počnemo saradnju. Kada je reč o bratimljenju, naš cilj i opredeljenje je da se zbratimimo sa opštinom Štrpce, koja pored svojih ostalih kvaliteta poseduje i ski centar "Brezovica"- istakao je gradonačelnik. 
U narednoj fazi Kancelarija za Kosovo i Metohiju bi zadržala ulogu koordinatora, prema potrebi, a sve ostale aktivnosti u vezi sa međusobnom saradnjom preuzeli bi organi lokalnih samouprava.