Стамбена политика и управљање стамбеним агенцијама

Данас је у мултимедијалној сали одржана обука у оквиру програма EXCHANGE 3 која се односи на пројекат - Јачање капацитета за управљање локалном стамбеном политиком и ново управљање стамбеном агенцијом, уз подршку Сталне конференције градова и општина и ЕУ.

 

Били су ту представници Министарства грађевинарства и урбанизма и представници градова Зајечара, Смедеревске Паланке и Новог Сада.

 

 


Помоћник градоначелника Дарко Каран истакао је да је становање врло важна тема - изградња станова и социјалних станова, те да би о овој теми требало дискутовати социјално одговорно друштво.
- Ово је важно јер подаци показују да, како у Србији, тако и у нашем граду, стање није задовољавајуће. Упоредни подаци са градовима Нови Сад и Зајечар показују да град Зрењанин има дефицит у стамбеном фонду. Разлог за то је однос броја домаћинства, тј. 46.500 и броја станова, тј. 47.000, што очигледно показује да би требало започети нову кампању за стамбену изградњу. Претходни период није био најбољи јер је држава субвенционисањем зајмова повећала фиксне цене. Желели бисмо да то покушамо на други начин и да држава учествује, али да снизи цену стамбеног објекта како би грађани могли да купују станове по повољнијим условима - рекао је Каран, наводећи да је Зрењанин на добром путу, али да су Ниш и Крагујевац испред њега ..
- Мислим да је Зрењанин следећи град у коме ће нових 100 станова допринети овом напретку - закључио је Каран.