Noginsk, Rusija - šansa Zrenjanina za saradnju i izlaz u svet

Delegacija Grada Zrenjanina i Srednjebanatskog okruga, u kojoj su bili načelnik Okruga Dušan Šijan, gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i članica Gradskog veća zadužena za kulturu, obrazovanje, nacionalne manjine i verske zajednice Dubravka Bengin Bulovan, boravili su u Ruskoj federaciji, gradu Noginsku, s kojim Zrenjanin i srednjebanatski region žele da uspostave tešnju i dugoročniju saradnju. 
 
    
 
Noginsk, grad sa oko 120 hiljada stanovnika u najrazvijenoj ruskoj oblasti, Moskovskoj, snažan je privredni centar zemlje, sa nivoom investicija koji premašuje 2 milijarde dolara, bruto dohotkom od čak 5 milijardi i sa 1.500 otvorenih radnih mesta koja čekaju zainteresovane. U tako razvijenoj sredini, s ciframa koje bi imale značaj i na nivou jedne Srbije, a ne jednog grada, naša delegacija dočekana je toplo i srdačno, a tamošnje rukovodstvo spremno je da nas bolje upozna, poseti i sarađuje. O poseti načelnik Srednjebanatskog okruga Šijan kaže:
- U Noginsku smo predstavili naše kulturne, sportske i privredne potencijale. Uspostavljanjem političke saradnje načinili smo prvi korak, što je preduslov za sve dalje kontakte. S ruske strane postoji, dakle, politička volja za saradnjom i sada očekujemo odgovor od njihovih poslovnih ljudi koji su izrazili spremnost da ugoste naše privrednike i bliže se upoznaju s onim što smo spremni da ponudimo ogromnom ruskom tržištu. Značajno je pomenuti da u Noginsku mala i srednja preduzeća ostvaruju gotovo polovinu bruto dohotka (47%), dok je na nivou cele Rusije taj procenat značajno niži – svega 17%. 

    
 
Dušan Šijan podseća da je odluku o saradnji s ovim gradom donela Skupština grada Zrenjanina, a da je u kontaktima posredovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i naša ambasada u Ruskoj federaciji. 
- Upravo u našoj ambasadi u Moskvi imali smo priliku i da razgovaramo s bivšim ambasadorom Rusije u Srbiji Konuzinom, kao i Aleksandrom Nikolajevičem Konanihinom, koji je u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije zadužen za saradnju subjekata Ruske federacije sa svetom. Obojica su izrazila spremnost da nam pomognu – navodi Šijan.
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, kaže da prvi utisci o gradu Noginsku ukazuju da se radi o izuzetno uređenoj sredini, ali i o društvu koje poštuje tradicionalne vrednosti.
- Noginsk, poput Zrenjanina, nosi ime po revolucionaru iz doba komunizma – Borisu Noginu – ali se svakodnevno na javnim mestima može sresti i čuti nekadašnje ime grada – Bogorodsk. Grad ima najveći broj fontana i cvetnih površina po glavi stanovnika u Rusiji, građani se međusobno nadmeću u uređenju svog životnog okruženja, pa bi možda neku od tih ideja mogli da implementiramo i u Zrenjaninu – ističe gradonačelnik Bošnjak i dodaje da u Noginsku, kao uostalom i u drugim delovima Rusije, đaci u školama nose uniforme, privrženi su svojoj tradiciji, istoriji i duhovnosti i u tom smeru se i obrazuju. 
 
     
 
Na osnovu svega viđenog i doživljenog u prijateljskoj Rusiji, predstavnici Grada Zrenjanina saglasni su da je našoj sredini i srednjebanatskom regionu ponuđena doobra mogućnost za saradnju i izlaz u svet i da je na nama da ovu šansu u narednom periodu što bolje iskoristimo.