''Banatska priča'' po sedmi put, u subotu, 1. juna

Etno festival "Banatska priča", ove godine biće održan u subotu, 1. juna - saopštili su danas organizatori festivala, Asocijacija za razvoj "Bagljaš" u saradnji sa MZ "Veljko Vlahović". Sedmo izdanje "Banatske priče", već prepoznatljive etno-smotre, tradicionalno će se održati na platou ispred Doma mesnih zajednica na Bagljašu i okolnim lokacijama, a publika će imati priliku da uživa u raznovrsnim programima, izložbama, prezentacijama, nastupima folklornih ansambala, programima za decu... Festival su najavili Marija Janković, sekretar MZ "Veljko Vlahović" i članica Asocijacije za razvoj "Bagljaš", Angelina Šujica, predsednica udruženja Etno-klub "Suncokreti" i Dragan Ranisavljević, finansijski direktor kompanije "Gomex", generalnog sponzora festivala "Banatska priča".
 

- Očekujemo između 80 i 100 izlagača, oko četiri časa folklornog i dečjeg programa, biće takmičenja u kuvanju riblje čorbe, paprikaša i gulaša, izložbe radova tradicionalnih, starih zanata. Festival je ove godine nešto skromnijeg obima i trajaće jedan dan, u subotu, a zvanično će biti otvoren u 11 časova. Izlagači će biti prisutni dva časa ranije, a od 10 do 11 časova posetioci će uživati u dečjem programu – kaže Angelina Šujica, dok Marija Janković detaljnije predstavlja učesnike:
- Zastupljeno je puno izlagača sa domaćim proizvodima, banatskim specijalitetima, imamo više prijavljenih učesnika nego prethodnih godina i dolaze nam sa područja čitavog Banata. Prvo će nam se predstaviti deca iz vrtića sa Bagljaša, potom Gradski dečji hor, Baletski studio "Delfina", OŠ "Petar Petrović Njegoš", mažoretkinje. U programu će učestvovati kulturno-umetnička društva "Svetozar Marković", "Pionir", "Petefi Šandor" iz Zrenjanina, "Zavičajac" iz Lazareva, "Lala" iz Ečke, iz Lukinog Sela, tamburaški orkestar "Gradnulički biseri" itd. Nadam se da će grad Zrenjanin uspeti da ovo "prevede" u jednu gradsku manifestaciju, jer je to ideja ovog udruženja još od prvog festivala, da, jednostavno, naselje "Bagljaš" koje je i mali grad, ima neki svoj kulturni sadržaj koji može svake godine da se predstavi – ističe Jankovićeva.
 
      
 
Generalni sponzor "Banatske priče", "Gomex", kao društveno odgovorna kompanija, odlučila je da i ove godine podrži organizaciju festivala. O učešću "Gomeksa", finansijski direktor Ranisavljević kaže:
 - Nama je i neka vrsta obaveze, ali i čast i zadovoljstvo, pre svega, biti deo ove "Banatske priče" i ovog etno-festivala, u koji smo uključeni treću godinu zaredom. To je nešto što se očekivalo od kompanije kao što je naša – da pozitivne informacije o našem gradu plasiramo i kroz ovaj vid. Reklama nije samo ono što se plaća u medijima, već je i ovo jedan od načina da se maksimalno promoviše naš grad.
 
 
Etno festival "Banatska priča" je prvi put održan 2007. godine. Inicijativa je potekla od žena iz Udruženja "Suncokret", koje su organizovale okupljanje istomišljenika koji se bave očuvanjem običaja, rituala, tradicije i stvaralaštva svih nacionalnih zajednica. Nakon šest "izdanja" profilisao se kao mesto okupljanja ne samo pomenutih promotera materijalnog i duhovnog kulturnog nasleđa i folklora iz lokalne sredine, već i širokog, vojvođanskog miljea, a uz sadržaje savremenog karaktera zavređuje pažnju sve većeg broja naših sugrađana i njihovih gostiju.