Matiji Bećkoviću nagrada ''Đura Jakšić''

Književna nagrada "Đura Jakšić" ove godine biće dodeljena Matiji Bećkoviću za knjigu "Kad budem još mlađi", saopštio je u Zrenjaninu predsednik žirija Selimir Radulović. Žiri, u kome su bili i Vučina Šćekić i Zoran Đerić, odluku je doneo jednoglasno, a na konkurs Narodne biblioteke "Đura Jakšić" iz Srpske Crnje za najbolju zbirku pesama na srpskom jeziku objavljenu u toku 2012. godine u Srbiji stigle su 44 knjige. 
 
 
Žiri je odluku saopštio na konferenciji za novinare, sazvanoj u prostorijama Srednjebanatskog upravnog okruga, na kojoj je načelnik okruga, Dušan Šijan, rekao da je ova nagrada bila nepravedno spuštena na lokalni nivo i da će se zalagati, uz predstavnike lokalnih uprava srednjebanatskog regiona, da ona bude podignuta bar na regionalni, ako ne i državni nivo, jer to, svakako, zaslužuje. Osim članova žirija, konferenciji za novinare prisustvovali su i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, predsednik opštine Nova Crnja, Mile Todorov, predsednik Udruženja članova i prijatelja Matice srpske Milan Bjelogrlić Beli i načelnik Centra Ministarstva odbrane za Srednji Banat, potpukovnik Radovan Jazić. 
 
Po mišljenju žirija, "Kad budem još mlađi" Matije Bećkovića neminovno priziva u sećanju njegovu prethodnu knjigu "Kad budem mlađi", u kojoj je patentiran "jedinstven pesnički postupak povratka u budućnost". Selimir Radulović je rekao da je, žiri dodelivši nagradu Bećkoviću, učinio pravi izbor zato što je on "pesnik koji je gotovo idealno zasenčio blistavi profil srpske duhovnosti i kulture".
 

 
- Duhovito, groteskno opisivanje savremenog života, u novoj knjizi je još izraženije i produbljenije, dato kroz etičke, filozofske i političke forme, kako bi se još više ismejala nadobudnost, istovremeno i neznanje, površnost, jednom rečju paradoksalnost naše svakodnevice. Ovaj nadmoćni pesnički komentar, naravno, više je od toga, u njemu se oseća gorčina, ispod koje izbija tragika vremena u kojem živimo, ali i nesumnjiva opomena, zbog naše nesmotrenosti i nemara. Nije bez razloga rečeno da je ovo knjiga koja nam se smeje, u kojoj se imaginativna punoća ostvaruje u prostoru smeha, odnosno, nadmoći smeha nad obavezujućim zemaljskim zadatostima. Lirski junak ove Bećkovićeve poeme overava smisao preinačenja koje stoji kao moto knjige: Kad bi znala starost kakva će biti mladost – preneo je Radulović mišljenje žirija i zaključio da je Matija Bećković pesnik koji je u ovom obezduhovljenom i obeznađenom vremenu vratio dostojanstvo poeziji i pesničkoj reči.
 
Knjiga Matije Bećkovića "Kad budem još mlađi", izašla je u ediciji "Posebna izdanja" Srpske književne zadruge, a nagrada će pesniku biti uručena 7. juna u sklopu manifestacije "Liparske večeri - Đurini dani" u Srpskoj Crnji, rodnom mestu Đure Jakšića.