Održana 38. sednica Gradskog veća - na dnevnom redu Informacija o stanju EKO česmi

Danas je održana 38. sednica Gradskog veća, pod predsedavanjem mr Ivana Bošnjaka, kojoj su prisustvovali i zamenik gradonačelnika, Čedomir Janjić i sedam članova ovog tela.
 
Gradsko veće dalo je saglasnost JKP ''Čistoća i zelenilo'' Zrenjanin za povećanje cena usluga iznošenja i deponovanja smeća, kao i povećanje cena osnovnih pogrebnih usluga. S obzirom da cene usluga ovog komunalnog preduzeća nisu menjane od 1. februara 2011. godine, odobreno je povećanje od 5,5% na usluge iznošenja i deponovanja smeća. Kako je objasnio direktor preduzeća, Duško Zec, osnivač JKP ''Čistoća i zelenilo'', Grad Zrenjanin, vodio je računa da porast cena ne prelazi planiranu inflaciju, projektovanu za naredni period na 5,5%, iako pojedini troškovi preduzeća višestruko premašuju traženi procenat povećanja. Prvenstveno se misli na cenu goriva, dodao je Zec, koja je u navedenom periodu imala rast u rasponu od 24-38%, a predstavlja ozbiljnu stavku u poslovanju JKP ''Čistoća i zelenilo''. 
 
Nova cena usluga iznošenja smeća za individualna domaćinstva iznosi 5,28 din/m2 bez PDV (do sada 5,00), za kućne savete 6,33 (do sada 6,00), za čišćenje zajedničkih prostorija 5,49 (5,20) i za naseljena mesta 5,70 (do sada 5,40). 
 
Nova cena za kategoriju "privreda" iznosi 6,66 din/m2 bez PDV, u odnosu na dosadašnjih 6,31, dok za kategoriju "ustanove" iznosi 4,88 din/m2 (4,63).
 
Cene pogrebnih usluga svrstane su u sedam različitih kategorija, pa je tako cena iskopa grobnog mesta sa dosadašnjih 1.449,27 din (bez PDV) porasla na 1.528,98 din, cena zatrpavanja grobnog mesta sada je 576,72 din (do sada 546,65), pogrebnog sprovoda 433,21 (410.63) i za obnovu i održavanje grobnog mesta 524,61 din (do sada 497,26).    
 
Na dnevnom redu našle su se i dve informacije – o stanju EKO česmi na teritoriji Grada Zrenjanina i o otpisu nenaplativih potraživanja. Prvu je dostavilo JKP ''Vodovod i kanalizacija'' i u njoj su navedene opšte karakteristike sistema EKO česmi i saopštenje kolegijuma Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, a od strane Gradskog veća predložena su dva zaključka, odnosno zadatka koja su postavljena JKP ''Vodovod i kanalizacija'' u vezi sa ovom problematikom.
 
Vršilac direktora ovog javnog komunalnog preduzeća, Bojan Putić, rekao je da na teritoriji Grada Zrenjanina postoji 12 eko-česmi, od kojih je jedna u samom gradu (na Bagljašu), a ostale su u naseljenim mestima. 
- ''Vodovod i kanalizacija'' održava samo tri česme za koje je sprovedena javna nabavka i na kojima je preduzeće dobilo posao izgradnje i održavanja. To su česme u Elemiru, Kleku i Knićaninu, dok su ostale u nadležnosti mesnih zajednica. Zavod za javno zdravlje obavlja jednom mesečno kontrolu svih česmi – rekao je Putić i dodao da opšte karakteristike ovih česmi ne idu u prilog naporima da se obezbedi njihovo održavanje i servisiranje.
 
- Generalno se radi o različitim sistemima, nestabilnim i teško održivim, sa drugačijom opremom i sistemima filtriranja u svakoj česmi, pa se svaki kvar dugo otklanja i nemoguće je posedovati sve delove za svaku česmu ponaosob. Samim tim, nemoguće je predvideti i troškove njihovog održavanja, a postavlja se i pitanje odlaganja i deponovanja potrošenih filterskih ispuna koje su kontaminirane i prepune arsena. Takođe, pojam "eko česmi" ne navodi se u našem zakonodavstvu, pa tako ni u pravilnicima o vodosnabdevanju, već se radi o ''javnim česmama''. Pojam "eko" diskutabilan je i navodi na razmišljanje kako je ovaj sistem prirodan, i bez dodatnih hemijskih sredstava – navodi Putić. 
 
U Informaciji se dalje navodi i da svaka česma iziskuje konstantan nadzor, jer se radi o pijaćoj vodi, kao i da je sistem nerentabilan, s obzirom na ogromnu potrošnju sirove vode i gubitke koji iznose preko 30%. Konačno, kako se navodi u zaključku ovog izveštaja, "ispravnost vode na ovim česmama i pored redovne zamene filtera se ne može garantovati, što samo po sebi predstavlja neotklonjiv rizik po zdravlje".
 
Reagujući na ovu informaciju, gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, rekao je da je inicirao njeno podnošenje od strane JKP "Vodovod i kanalizacija", s obzirom na učestale pritiske od strane javnosti, kao i oglašavanje različitih inspekcijskih službi. 
- Bilo je vreme da se odgovornost usmeri ka onima koji su za vodosnabdevanje u gradu ovlašćeni, a to je lokalno javno komunalno preduzeće. Takozvane "eko", odnosno javne česme, nemaju, ispostavilo se, ni pravog titulara, ni dobro upravljanje. Voda koja izlazi iz njih je, po rezultatima nadležnih laboratorija, često neispravna. Građani, nemajući druge mogućnosti, ipak dolaze i tu vodu koriste. Na ovoj sednici Gradskog veća doneli smo dva zaključka – prvi je da se uspostavi sistem merenja utroška vode na onim česmama na kojima ga nije bilo, u pitanju je devet od 12 česmi, a drugi, mnogo značajniji zaključak je, da se, u skladu sa zakonima o lokalnoj samoupravi i komunalnoj delatnosti, ali i drugim relevantnim zakonima iz oblasti higijene koji se tiču vode, sačini detaljan elaborat i sazovu sastanci s izvođačima radova, snabdevačima opreme i mesnim zajednicama, kako bi se konačno utvrdilo koliki je trošak održavanja ovih česmi i iz kojih se izvora to može finansirati, s ciljem da se građanima obezbedi zdrava pijaća voda, a to je i osnovni zadatak preduzeća "Vodovod i kanalizacija" – rekao je gradonačelnik Zrenjanina i napomenuo da je JKP "Vodovod i kanalizacija" dat rok za izvršenje ovih zaključaka do 5. juna, kada bi taj elaborat trebalo da bude predstavljen Gradskom veću.