Održana 40. sednica Gradskog veća

U prisustvu sedam članova i zamenika gradonačelnika Čedomira Janjića, pod predsedavanjem gradonačelnika mr Ivana Bošnjaka, danas je održana 40. sednica Gradskog veća. Predviđeni dnevni red od 14 tačaka dopunjen je sa još četiri. Predsedavajući Bošnjak dopunio je dnevni red predlozima za dopune odluka o uspostavljanju saradnje između grada Zrenjanina i gradova Noginsk i Trebinje, u smislu da se sredstva za finansiranje saradnje obezbeđuju iz budžeta Grada Zrenjanina, što je bio zahtev nadležnog republičkog ministarstva. 
 
Gradsko veće utvrdilo je Predlog odluke o izmenama Statuta Grada Zrenjaina, kojom se brišu odredbe Statuta koje se odnose na sekretara Gradskog veća i sekretara Gradonačelnika, radi usklađivanja sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. S obzirom da isti zakon ne predviđa da Gradsko veće i Gradonačelnik imaju sekretara kao postavljeno lice. U skladu s navedenim, Gradsko veće danas je utvrdilo i Predlog Odluke o izmeni Odluke o platama, dodacima, naknadama i ostalim primanjima izabranih i postavljenih lica u organima grada Zrenjanina, kao i o koficijentima za obračun i isplatu plata ovih lica. Odluke su obrazložile načelnica Gradske uprave, Jasmina Malinić i načelnica Odeljenja za finansije, Žana Šahović. 
 
Jednu od tačaka dnevnog reda iz komunalne oblasti obrazložio je načelnik Odeljenja komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija, mr Igor Virijević, a radi se o temi koja zaokuplja pažnju javnosti – radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji Grada Zrenjanina. Po rečima Virijevića, ovim predlogom odluke pomireni su interesi vlasnika objekata, Grada Zrenjanina i građana koji žive u blizini ugostiteljskih objekata.  
- Nakon višemesečnog rada, analiza sličnih odluka u drugim gradovima, pred nama je predlog Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata. Odluka je u jednom delu i inovativna, iskorišćene su neke zakonske mogućnosti koje je uslovio Zakon o trgovini, a s druge strane "pomirljiva", jer se izašlo u susret svim zainteresovanim stranama. Ugostiteljskim objektima omogućen je produžen rad tokom vikenda, a s druge strane, zaštitili smo građane koji su izloženi buci iz tih objekata – naveo je Virijević.
 
Gradsko veće je Predlog odluke jednoglasno prihvatilo, a njom je, između ostalog, regulisano maksimalno dozvoljeno radno vreme ugostitelsjkih objekata od 6-24 časa, osim petkom i subotom uveče, kada mogu raditi do 03 časa, s tim da se muzika na otvorenom prostoru ne sme emitovati posle 23 sata radnim danima i posle ponoći vikendom. Ograničenje postoji i za objekte koji su smešteni u stambenim zgradama, kod kojih je maksimalno dozvoljeno radno vreme do ponoći svakog dana, a emitovanje muzike do 22 sata. Takođe, u svim trgovinskim objektima koji mogu raditi i tokom noći (benzinske stanice, objekti brze hrane...) zabranjena je prodaja alkoholnih pića i piva u periodu od 23 do 06 časova.
 
Gradsko veće usvojilo je Predlog Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za Mesnu zajednicu ''Orlovat'' na ime troškova organizacije manifestacije ''Dani Uroša Predića u Orlovatu'',  u iznosu od 70 hiljada dinara. Dopunjeno je i rešenje o određivanju osposobljenih pravnih lica za zaštitu i spasavanje na teritoriji grada Zrenjanina, tako što su u spisak ovih lica dodata 23 dobrovoljna vatrogasna društva, a kako je pojasnio Igor Virijević, to je učinjeno iz razloga da bi se aktivnije delovalo na prevenciji i zaštiti od požara, koji su učestali u letnjem periodu u atarima.
 
Jednoglasno je prihvaćen i Izveštaj  o  radu Gradske uprave grada Zrenjanina za 2012. godinu.
 
Šef Odseka za mesne zajednice i izbeglice pri Gradskoj upravi, Dragan Ćapin, obrazložio je predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke o Mesnim zajednicama, na osnovu kog se briše odredba koja reguliše da pokretanje i sprovođenje postupka javne nabavke za potrebe Saveta MZ sprovodi stručna služba Gradske uprave. To ne znači, pojasnio je Ćapin, da mesne zajednice treba ubuduće da same vrše kompletnu proceduru u vezi s javnim nabavkama, već će im u tome pomagati stručna lica iz Gradske uprave koja će se nalaziti u svojstvu članova komisija za javne nabavke pri mesnim zajednicama.
 
Gradsko veće razmatralo je i predlog odluka o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Zrenjanina na lokalitetima Jugoistok i Pančevačka. Kako je obrazložio Nikola Halas, zamenik načelnika Odeljenja za poslove urbanizma, nakon raspisanog Javnog oglasa za prikupljanje ponuda za otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina, prispele su dve ponude i s tim investitorima biće zaključeni ugovori.
- Lica koja su podnela ove ponude tražila su da se, zbog zaštite podataka o privatnosti, ne navode njihova imena i prezimena, nego da se u odluci samo navedu brojevi njihovih ponuda s datumima predaje – istakao je Halas.
 
Gradonačelnik Ivan Bošnjak obrazložio je Predlog Zaključka na osnovu Elaborata JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin od 5. juna ove godine, o vodosnabdevanju građana na javnim česmama na teritoriji Grada Zrenjanina, čime će biti predložena najoptimalnija rešenja za ovaj problem.
 
Dve tačke dopune današnjeg dnevnog reda predložili su i sami članovi Gradskog veća – Milan Repija i dr Boban Đukanović. Repija je preuzeo zaduženje da realizuje zahtev prispeo od strane preduzeća "Sloga AD" iz Perleza u stečaju. Zahtev se tiče odobravanja diskonta potraživanja koje Ministarstvo poljoprivrede ima prema ovom preduzeću, a po osnovu neplaćene zakupnine za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Odobravanje diskonta značajna je stavka Plana reorganizacije "Sloge AD", čijom bi primenom bilo obezbeđeno zapošljavanje 40-50 radnika i egzistencija za oko 200 članova njihovih porodica.
 
Dr Boban Đukanović predložio je, što je jednoglasno i prihvaćeno, da se nadležnim višim organima – pokrajinskom sekretarijatu i ministarstvu zdravlja – uputi zahtev sa inicijativom za otvaranje sale za kateterizaciju pri Opštoj bolnici "Dr Đorđe Joanović" u Zrenjaninu. Po rečima dr Đukanovića, infarkt miokarda jedan je od najčešćih uzroka smrtnosti u regionu.
- Pacijenti u Zrenjaninu sada se leče na koronarnom odeljenju bolnice ili upućuju u Sremsku Kamenicu, a neke od desetak sala na ovom odeljenju mogu se prilagoditi za salu za kateterizaciju, za šta nam je potrebna saglasnost viših instanci – rekao je dr Đukanović.