Održana 41. sednica Gradskog veća

Pod predsedavanjem gradonačelnika, mr Ivana Bošnjaka i u prisustvu zamenika gradonačelnika, Čedomira Janjića i sedam članova Gradskog veća, danas je održana 41. sednica ovog tela. Dnevni red sadržavao je 7 tačaka, od kojih su dve bile iz komunalne oblasti, jedna u vezi sa sprovođenjem projekta lokalnog održivog razvoja, dok su  četiri bile predlozi rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za održavanje manifestacija u seoskim mesnim zajednicama na teritoriji Grada Zrenjanina.
 
Nakon što je na prethodnoj sednici Gradsko veće usvojilo Predlog Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Zrenjanina, danas članovi Veća nisu prihvatili pet amandmana koje je predložila odbornica Tanja Dulović.   
 
 
Gradsko veće utvrdilo je Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Predlog projekta javno-privatnog partnerstva ''Proizvodnja toplotne i električne energije iz biogasa'', podnetog od strane Javnog komunalnog preduzeća ''Gradska toplana'' Zrenjanin. Kako je istakao Vladimir Tešić, pomoćnik direktora za tehnička pitanja u ovom preduzeću, ideja je da se ovim projektom pokaže da u Zrenjaninu može da uspešno funkcioniše javno-privatno partnerstvo, a sam projekat realizuje se kao ugovorno javno-privatno partnerstvo, pri čemu bi partner u projektu, holandsko preduzeće HOST Bioenergy installations  (HOST Bioenerdži instalejšns) izgradilo postrojenje za proizvodnju biogasa i tokom 12 godina ubiralo 75% prihoda, a nakon toga bi postrojenjem upravljao Grad Zrenjanin. Ukupna vrednost investicije je 1,5 miliona evra, od kojih privatni partner ulaže 780.000 evra. Kao početak rada ovog postrojenja određen je rok oktobar 2014. godine.
 
 
O značaju ovog projekta i mogućnostima javno-privatnog partnerstva nešto više rekao je i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak.
- Inicijativa je od holandske Vlade stigla još 2009. godine i mi smo, između nekoliko lokalnih samouprava, odabrani da budemo uključeni u otvaranje pilot-postrojenja za proizvodnju električne energije iz biogasa. Ovo nije veliki projekat, ali smo se potrudili da opravdamo očekivanja donatora, jer ovakvi, manji projekti, "otvaraju vrata" većim. Upravo taj trend prisutan je u Evropi i drugim razvijenim zemljama sveta, gde se najveći deo rizika upravljanja određenim opštim dobrima prebacuje na privatnog partnera, koji, u ograničenom vremenskom periodu, njima upravlja, a nakon toga to ostaje u javnom vlasništvu. Imali smo priliku nedavno da se upoznamo sa širim značajem javno-privatnog partnerstva, koje se može proširiti i na socijalnu oblast, kroz njega su organizovani i parkinzi i škole i bolnice, čak i određeni istorijski i turistički lokaliteti, praktično je to vid dobrog upravljanja i gazdovanja javnom svojinom, a uz obostranu, dugotrajnu korist i javnog i privatnog sektora – naglasio je gradonačelnik Bošnjak.     
 
 
U nastavku današnje sednice, Gradsko veće odobrilo je upotrebu sredstava tekuće budžetske rezerve za Mesnu zajednicu ''Elemir'', na ime troškova organizacije manifestacije ''Bal u Elemiru – Sremčevi dani'' (200.000 din), za Mesnu zajednicu ''Melenci'', za potrebe Konjičkog kluba ''Rusanda'' Melenci – za organizaciju Smotre paradnih konja i fijakera (70.000 din) i za organizaciju seoske slave ''Duhovi'' (200.000 din), kao i za Mesnu zajednicu ''Ečka'', na ime troškova organizacije manifestacije ''Vidovdanska nagrada'' (220.000 din). 
 
Gradsko veće usvojilo je i Zaključak kojim Grad Zrenjanin, za potrebe realizacije aktivnosti na obrazovanju poljoprivrednog inkubatora u okviru Projekta održivog lokalnog razvoja, opredeljuje deo katastarske parcele u svom vlasništvu u površini od 3 hektara. Radi se o projektu za koji su Memorandum o saradnji potpisali Grad Zrenjanin, opštine Kikinda i Novi Bečej i preduzeće Chemonics International Inc, a njegovo sprovođenje finansira američka Agencija za međunarodni razvoj USAID.