Olimpijada tehničkog stvaralaštva mladih jugoistočne Evrope

U Zrenjaninu je održana prva Olimpijada tehničkog stvaralaštva mladih jugoistočne Evrope. U organizanizaciji Asocijacije tehnike, informatike i obrazovanja Jugoistočne Evrope, i uz učešće osnovaca i srednjoškolaca iz Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crna Gore, Makedonije i Srbije, Olimpijada je održana u okviru Visoke tehničke škole strukovnih studija. Takođe, kao deo programa, na Tehničkom fakultetu održan je Okrugli sto pod nazivom "Tehničko i informatičko obrazovanje u Jugoistočnoj Evropi - status i perspektive".
 
   
 
Manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.
- Nauka, informatika i tehnologija se moraju unaprediti, jer su pokretači privrede. Ja dolazim iz te oblasti, po struci sam informatičar, i srcem podržavam ovakve manifestacije. Moramo da pokažemo koliko su nam važni mladi i nauka, da to promovišemo, da stvorimo uslove za  razmenu iskustva i da informatika i nauka budu oni pokretači društva i privrede koji nam sada nedostaju – naglasio je Radišić.
 
   
 
Prof. dr Slobodan Popov, ispred Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike iz Novog Sada, člana Asocijacije tehnike, informatike i obrazovanja Jugoistočne Evrope, koji je bio u svojstvu predsednika Organizacionog odbora Olimpijade, kaže da je želja organizatora bila da se na međunarodnom regionalnom nivou predstave dostignuća kolega profesora i učenika, u okviru tehničkog stvaralaštva.
- Posebno je važno što u ovom trenutku, kada se radi na reindustrijalizaciji naše privrede, da se tehnika i informatika znatno više integrišu kao međusobno uslovljena celina – rekao je profesor Popov.
 
   
 
Učesnici Olimpijade predstavili su svoje ekperimente, naučne i tehničke radove, po sopstvenom izboru i u skladu sa svojim interesovanjem i Olimpijada je zasnovana na principu: jedan učenik – jedan rad, odnosno svaki učenik ima samo jedan rad.
 
U okviru Okruglog stola  predstavljena su uvodna izlaganja na temu "Obeležja stanja i trendova tehničkog i informatičkog obrazovanja u regionu", kao i čitav niz izlaganja po tematskim oblastima.