Potpisan Sporazum o bratimljenju između Upravnog okruga Noginska, Srednjebanatskog okruga i Grada Zrenjanina

Načelnik Upravnog okruga Noginsk (Ruska Federacija) Vladimir Nikolajevič Laptev, načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan i gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak danas su u Zrenjaninu potpisali Sporazum o bratimljenju između Upravnog okruga Noginska, Srednjebanatskog okruga i Grada Zrenjanina. Ovim je ozvaničena saradnja započeta posetom naše delegacije Noginsku, februara ove godine, a tokom četvorodnevne posete Srednjebanatskom upravnom okrugu i Gradu Zrenjaninu, osmočlana delegacija Upravnog okruga Noginska i Moskovske oblasti posetiće sve opštine Srednjebanatskog regiona i upoznati se s njihovim privrednim mogućnostima i kulturnim vrednostima. 
 
   
 
Osim načelnika okruga Noginsk Lapteva, u delegaciji iz Noginska su još zamenik predsednika  Dume Moskovske oblasti Ivan Nikolajevič Žukov, prvi zamenik gradonačelnika Noginska Aleksej Sergejevič Jegorov, predsednik Saveta deputata opštine Obuhovo Oleg Vasiljevič Karcov, pomoćnik zamenika gradonačelnika Noginska Aleksandar Pavlovič Gamolin, generalni direktor "Fabrike livnica i mehanike" Karen Albertovič Arutjunjan, privrednik Viktor Sidorov i iguman Hrama Ikone božije, jerej Igor Dorohov. 
 
Uz predstavnike lokalne samouprave Grada Zrenjanina, koje su predvodili gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak i predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić sa brojnim saradnicima i predstavnike opština Srednjebanatskog regiona, današnjoj svečanosti prisustvovali su i predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije za saradnju s Ruskom Federacijom, Veljko Kovačević, kao i predstavnik ambasade Srbije u Ruskoj Federaciji za oblast privrede, Marjan Božović.
 
Osmočlana ruska delegacija juče je, po dolasku u Srbiju, u popodnevnim časovima posetila opštinu Novi Bečej, a za danas je predviđen niz aktivnosti u Zrenjaninu.
 
   
 
Nakon prijema u kancelariji Srednjebanatskog okruga, ruska delegacija prisustvovala je svečanoj sednici Saveta Srednjebanatskog upravnog okruga u proširenom sastavu, na kojoj je potpisan Sporazum o bratimljenju. Sednicom su predsedavali Vladimir Nikolajevič Laptev i Dušan Šijan, a prisutnima su se obratili zvaničnici iz ruske delegacije, predstavnici Grada Zrenjanina, zrenjaninski privrednici, ruski preduzetnici koji posluju u našoj zemlji i predstavnici patriotskih organizacija koje ostvaruju saradnju sa ruskim narodom i neguju tradicionalne pravoslavne vrednosti i nasleđe. Svi govornici ukazivali su na tradicionalne veze i prijateljstvo dva naroda u svim istorijskim periodima i okolnostima i potpisivanje današnjeg Sporazuma o bratimljenju vide kao nove mogućnosti za saradnju, pre svega u oblastima privrede, kulture, sporta i obrazovanja.   
 
   
 
Načelnik Upravnog okruga Noginsk Vladimir Nikolajevič Laptev, izražavajući zahvalnost na ukazanom dočeku i gostoprimstvu, ukazao je na značaj današnjeg susreta i potpisanog dokumenta. 
- Razlog naše posete je, pre svega, duhovna bliskost naših naroda, sličan jezik i zajednička vera. Uvek smo u Rusiji razmišljali i o vašim problemima i upravo iz Noginska je više puta poslata pomoć u Srbiju. Delegacija iz Srbije boravila je u Noginsku i već od prvog susreta mi smo našli "zajednički jezik" i želim da ponovim da se mi međusobno jedni drugima već obraćamo na "ti", a ne na "vi". Ovde se ne osećamo kao gosti, već kao kod kuće, i u ime cele naše delegacije zahvaljujemo se na prijemu. Potpisivanjem Sporazuma otvara se nova stranica naše saradnje, došli smo da još bolje upoznamo jedni druge, da saznamo koje su naše mogućnosti i ocenimo uzajamne odnose. To važi i za oblasti ekonomije i kulture i sporta, i uveren sam da ćemo jedni drugima da pomognemo, da to bude i uzajamno i na obostranu korist – istakao je Laptev.
 
Načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan istakao je da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je domaćin ruskoj delegaciji i da privredna saradnja, koju uspostavljamo na obostranu korist, treba da bude osnova i za druge vidove saradnje.
- Mi smo narodi istog porekla, vere i oni su u mogućnosti da nam sada pomognu, oni tu pomoć žele da nam upute. Pred nama su narednih dana razgovori o onom što smatramo najvažnijim, a to je privredna saradnja. Predstavićemo naše privrednike i uradili smo sve što je u našoj moći da oni uspostave kontakt s ruskim privrednicima. Na nama je i da im olakšamo administrativne poslove, da što pre zaživi ekonomija, a i od njih ćemo tražiti da isoriste šansu koja im se pruža. Rusko tržište je zahtevno, visokih standarda, ali je Rusija velika šansa. U ovome učestvuju i naše Ministarstvo spoljnih poslova, naša Vlada, naša ambasada u Rusiji, ali i njihova politička struktura, koja je omogućila saradnju privrednika iz Srbije, našeg regiona i opštine, sa njihovim privrednicima, čime smo isključili posrednike i stvorili uslove da saradnja bude na obostrano zadovoljstvo i uvereni smo, uspešna – istakao je Dušan Šijan. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak rekao je da je potpisivanje Sporazuma potvrdilo prijateljstvo naših naroda, ali i donelo zajedničke planove za budućnost.
 
   
 
U tekstu Sporazuma o bratimljenju navedeno je sledeće:
"Svesni odgovornosti za ispunjavanje ciljeva i namera naših opština, verovanja da istoriju civilizacije čine slobodni ljudi, prosperitetni i razvijeni gradovi, poštujući uspomenu na pretke od kojih smo nasledili iskustvo, veru u dobrotu i pravdu, ljubav i poštovanje prema svojoj domovini, proglašavajući princip nepovredivosti prava i sloboda, preuzimamo na sebe svečanu obavezu da održavamo stalnu komunikaciju između naših opština, gradova i okruga, u korist jačanja međusobnih odnosa, da negujemo razumevanje, razvijanje svesti građana i  osećaj bratstva, kao i da angažujemo zajedničke snage da u cilju promocije ovog dokumenta, mira i prosperiteta." 
 
   
 
Nakon Svečane sednice Saveta okruga i potpisivanja Sporazuma o bratimljenju, gosti iz Noginska položili su vence na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću. Tom prilikom zajednički su činodejstvovali sveštenici Srpske pravoslavne crkve i jerej Ruske pravoslavne crkve Igor Dorohov. Upriličena je i poseta Narodnom muzeju, a u 19 časova, u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović", u čast ruske delegacije biće održana Svečana akademija. 
 
   
 
Narednih dana ruskoj delegaciji biće predstavljeni potencijali privrede Srednjobanatskog regiona, posebno izvoza, u cilju proširenja saradnje. Predviđene su posete Regionalnoj privednoj komori u Zrenjaninu, kompanijama "Dijamant", "Beohemija" i "Agroživ", Srpkso-ruskoj trgovinskoj kući u Srpskoj Crnji, kao i plantaži "Bio star" u Vojvoda Stepi, koja na rusko tržište izvozi voće.