Preminuo književnik Ivan Danikov

U Zrenjaninu je juče iznenada preminuo književnik Ivan Danikov (51), član Društva književnika Vojvodine i predsednik Banatskog udruženja književnika.
 
Bio je dugogodišnji predsednik Upravnog odbora Banatskog udruženja književnika, osnivač i glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost i umetnost "NaTron", osnivač Banatske akademije nauka i umetnosti i urednik svih izdanja u izdavačkoj kući "Art-Projekt" i edicije "Čiste duše".
 
Bio je član Društva književnika Vojvodine i Matice srpske. Osnovao je andergraund izdavačku kuću "Belosvetska biblioteka snova" i objavljivao je beletristiku u tiražima od petnaestak primeraka po naslovu, uz obrazloženje da "samo toliko ljudi u Srbiji čita ili prati savremenu književnost i umetnost uopšte". 
 
 
Objavio je zbirku pesama "Kalendar straha republike ulice i unije naselja: istina o crvenom profesoru i ostalim banatskim (B)alama" i opevao godine od 1990-2008. Zbirka pesama "Drndave pesme" poseban su umetnički iskaz o teškim i neumereno neartikulisano socijalno-društvenim prilikama devedesetih na poluostrvu Balkan kao i sonetni venac "Cvećara Benjocki", o raspadu jedne države na Balkanu, koju su mnogi zvali samo Jugoslavija uz veliki osvrt na Banat i ukorenjenu književno-umetničku tradiciju.
 
Napisao je preko stotinu recenzija. Objavio je više prikaza, članaka - izdvajamo "Amaterizam kao avangarda šunda" i "Otvoreno pismo knjiškoj mafiji".
 
Zalagao se za poštovanje azbučnog pisma (ćirilica i latinica), kao osnove srpske pismenosti i popisa svih reformatora: Ćirilo i Metodije, Dositej Obradović, Sava Mrkalj. Objavio je delove knjige "Istina o srpskom pismu - čuvari sobarske, racke i srpske azbuke", u časopisu za književnost i umetnost "NaTron" (broj 51-52).
 
Na svakom javnom nastupu oduvek je isticao značaj banatske književnosti i umetnosti, a svake godine na Savindan Banatsko udruženje književnika, čiji je on predsednik, dodeljuje nagrade "Najbolje iz Banata". Zalagao se za očuvanje književno-umetničkih vrednosti u regiji Banat i troimenog grada Bečkerek – Petrovgrad - Zrenjanin, kao i za imenovanje prostora nekadašnje gradske pijace u Trg umetnika i imenovanje mnoštva prolaza i haustora u centru grada imenima poznatih ličnosti iz istorijskog vidokruga književnosti i umetnosti nauke, a bez upliva politike.
 
Nagrađivan je u bivšoj Jugoslaviji, a prvi je dobitnik i nagrade za najbolji slemer, slem-pesnik.
 
Ivan Danikov biće sahranjen danas, 18. juna, na Novom groblju u Zrenjaninu, u 14 sati.