Rešava se problem dotrajalih zgrada pod zaštitom države

Pomoćnik gradonačelnika Darko Karan i član Gradskog veća Dragiša Albulj održali su danas sastanak sa predstavnicima Pokrajinskog i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, a problem dotrajalih objekata koji su pod zaštitom bila je tema o kojoj se razgovaralo.
Karan je podsetio da je prošle nedelje održan sastanak sa direktorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu koji je, kako je naveo, dao punu podršku naporima i gradskih struktura i zrenjaninskog Zavoda da se konačno reši problem polusrušenih zgrada u centru Zrenjanina.
 
 
- Znate i sami da su objekti u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića broj 26, 29 i 40 problematične i ograđene. Grad je sa svoje strane doneo zaključak o totalnoj rekonstrukciji, odnosno rušenju, a zatim je naš Zavod doneo tehničke mere zaštite, i one se upravo razmatraju, zna se stav Gradske uprave, mi novca za totalnu rekonstrukciju nemamo i taj problem moramo rešiti na drugi način , uz podršku pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, zgrada bi bila srušena a kasnije, kroz javni poziv budući investitor mora da je privede nameni, kakva je i sada, odnosno da spoljna fasada bude ista. Postoje i razmišljanja, po evropskim standardima i trendovima, da se izvrši rušenje do spoljne fasade i da se samo praktično na novi objekat „nalepi“ spoljna fasada –  objasnio je Karan. 
Na današnjem sastanku bilo je reči i o stanju drugih dotrajalih objekata u centru grada i šire, a koji su pod zaštitom a vlasnici ih ne održavaju.
- Mi tu moramo reagovati po uzoru na Beograd i Novi Sad koji su podigli takse za takve zgrade proglašavajući grdove turističkim atrakcijama. Imamo nameru da to učinimo i ovde kako bismo kroz povećane takse za vlasnike koji ne žele da održavaju zgrade u svom vlasništvu i na taj način ih uslovimo, jer, ne smemo dozvoliti ovo što nam se dogodilo sa pojedinim zgradama u centru grada – naveo je Karan.
 
 
On je mišljenja da je jedino rešenje zajedničkim naporima, grada, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i podršku Pokrajinskog zavoda, doći do zajedničkog stava kako bi se dugogodišnji problem rešio.
Svetlana Bakić arhitekta konzervator Pokrajisnkog zavoda za zaštitu spomenika kulture upoznata je sa  situacijom u Zrenjaninu i kako je navela, nije samo jedna zgrada problem već ih ima više.
-Sve stare zgrade su u lošem stanju. Zgrada broj 26 biće nam prvi korak u rešavanju problema i pilot projekat. Osnovni problem je, kao i poslednjih dvadesetak godina, nedostatak novca. Oko 2000 - te godine počelo se ulagati u obnovu pojedinih fasada, međutim rešavanje ovih koje su u najgorem stanju se stalno odlaže, jer,  za to treba imati velika sredstva, a isto tako potrebno je rešiti i njihovu namenu i vlasništvo. Mi smo za zgradu broj 26 predložili totalnu rekonskturkciju, ona se ne može porušiti ina tom mestu izgraditi druga, to je spomenik kulture i ne može se doneti rešenje o skidanju zaštite. Mora se ići na totalnu rekonstrukciju, znači dati joj isti izgled i detalje – rekla je Svetlana Bakić i navela da je i u tom slučaju potreban novac, ali da ukoliko se ima projekat može konkurisati kod nadležnih isntitucija ili u tak posao uključiti privatne vlasnike.