''Upoznajmo Vojvodinu''

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, a u okviru studijskog putovanja pod nazivom "Upoznajmo Vojvodinu", Zrenjanin i okolinu su posetile predstavnice udruženja žena sa teritorije Grada Sombora, pretežno iz seoskih sredina. Boravak u našem gradu započele su posetom Gradskoj kući, gde su ih primili poslanica u Skupštini AP Vojvodine i predsednica pokrajinskog Odbora za ravnopravnost polova Stojanka Lekić, predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić, članica Gradskog veća Zlatana Ankić i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić. U ime Pokrajinskog sekretarijata, domaćine je pozdravila Anita Beretić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za oblast ravnopravnosti polova. Predsednik zrenjaninske Skupštine Radovan Bulajić upoznao je gošće s osnovnim podacima o gradu, a obratila im se i Stojanka Lekić:
- Dobro je što se organizuju ovakve posete, s obzirom da su ovde prisutne i žene iz ruralnih sredina, iz devet seoskih naselja iz okoline Sombora, koje dolaze da upoznaju ovdašnju kulturu, običaje, ljude, da razmene iskustva, a ispred svega stoji pojam rodne ravnopravnosti – istakla je Lekićeva. 
 
 
Zlatana Ankić istakla je zastupljenost žena u lokalnim institucijama u Gradu Zrenjaninu.
- Nije slučajno što su žene iz Sombora došle baš u naš grad, jer je Zrenjanin primer dobre prakse, gde žene zauzimaju značajno mesto u društvu. U lokalnoj samoupravi, od šest odeljenja, u četiri su načelnice žene, imamo dve članice Gradskog veća, načelnicu Gradske uprave i njenu zamenicu, tu su i direktorice u više preduzeća, tako da su žene značajno zastupljene u gradu. S druge strane, poseta će ženama iz Sombora značiti kako bi stekle utiske o organizovanosti žena u našoj sredini – rekla je Ankićeva.
 
 
Nakon prijema u Gradskoj kući, delegacija žena iz Sombora obišla je centar grada, a u nastavku posete boravila je u Ečkoj i Belom Blatu.
 
Kako naglašavaju u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, seoske žene u Vojvodini u poslednjih nekoliko godina pokazuju zavidan stepen  napretka  u  edukativnom  i  stvaralačkom  opusu  i  kroz  brojne manifestacije  i  aktivnosti  bitno  učestvuju  u  promociji  svojih  lokalnih sredina,  negujući  prepoznatljive  i  specifične  tradicionalne  vrednosti  i nasleđe.