Zrenjanin posetio Muhamed efendija Jusufspahić, muftija srbijanski

Zrenjanin je danas posetio zamenik reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije, mr Muhamed efendija Jusufspahić, muftija srbijanski. U delegaciji Islamske zajednice, koju je primio gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, bio je i generalni sekretar Rijaseta IZS Eldin efendija Ašćerić, a prijemu su prisustvovali i imam zrenjaninski, Elvir efendija Šerifović, kao i članica Gradskog veća zadužena za resor kulture, obrazovanja, informisanja, nacionalnih manjina i verskih zajednica, Dubravka Bulovan Bengin. 
 
 
Tokom srdačnog razgovora još jednom je istaknuta potreba za stalnim dijalogom i razumevanjem između svih ovde prisutnih verskih zajednica i naglašena dobra saradnja između lokalne samouprave i Islamske zajednice u Zrenjaninu. Gradonačelnik Bošnjak izrazio je zadovoljstvo ovom posetom, koju ocenjuje kao nastavak saradnje koju je lokalna samouprava do sada ostvarila sa ovdašnjom islamskom zajednicom.
- Kroz komunikaciju i negovanje dijaloga najbolje se mogu prevazići, pre svega, operativni problemi koji se mogu pojaviti i realizovati neki zajednički zadaci i budućnost u lokalnoj zajednici. Takođe, uloga Islamske zajednice je prisutna i kod uvođenja HALAL standarda, odnosno dobijanja sertfikata koji otvaraju tržište za našu prehrambenu industriju u muslimanskim zemljama, pa smo pokrenuli i inicijativu i razmatrali mogućnosti da se ta proizvodnja i realizuje, a sve u cilju ekonomskog rasta i poboljšanja života našeg stanovništva – rekao je gradonačelnik Zrenjanina. 
 
   
 
Muhamed efendija Jusufspahić, muftija srbijanski, navodi da islamska zajednica Srbije sa Republikom Srbijom ima izuzetno dobru saradnju, kada je u pitanju taj "vrhovni" deo.
- Islamska zajednica funkcioniše po malo drugačijem sistemu nego što je državni, s obzirom da je to red koji okuplja vernike islamske veroispovesti i pored svega onoga što je obedoslovno, doprinosi i tome da se verujući Muslimani, odnosno pripadnici Islamske veroispovesti, ne odvajaju od svoje zemlje. To ne možemo postići na drugačiji način nego dobrom saradnjom u lokalnim sredinama. Zato smo i došli ovde, da pospešimo i unapredimo već do sada dobru saradnju sa našim prijateljima iz strukture vlasti u ovom delu Srbije - i pokrajine i Banata – ali i kada je u pitanju Grad Zrenjanin. Radujemo se svakom napretku u tom pogledu, trudimo se da mu doprinesemo i ova poseta ide u prilog tome – istakao je Muhamed efendija Jusufspahić nakon današnje posete Zrenjaninu.