Skupština grada donela odluku o raskidu ugovora sa kompanijom ''WTE Wassertechnik''

Većinom glasova, Skupština grada Zrenjanina je, na današnjoj sednici, sazvanoj po hitnom postupku, usvojila predlog Zaključka o davanju saglasnosti JKP "Vodovod i kanalizacija" na raskid ugovora za projektovanje, građenje, finansiranje i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu zaključenog sa "WTE Wassertechnik" Gmbh, Essen, Nemačka.
 
Nakon što je v.d. direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Goran Tajdić zatražio mišljenje osnivača preduzeća, Gradskog veća ili Skupštine grada Zrenjanina o daljim postupcima po pitanju realizacije Ugovora, i nakon jučerašnje odluke Gradskog veća da predloži Skupštini donošenje ovakve odluke, odbornici Skupštine grada danas su odlučili da se Ugovor sa "WTE Wassertechnik" raskine i pristupi iznalaženju novih rešenja za problem pijaće vode u Zrenjaninu. 
 
Goran Tajdić ponovio je razloge zbog kojih nije došlo do realizacije Ugovora, a koji su izneti u izveštaju podnetom Nadzornom odboru ovog preduzeća. On je rekao da se mora pronaći drugačije rešenje i drugačiji model finansiranja, a s tim ne može da se krene dok se ne raskine Ugovor sa "WTE".
- Očigledno je da, s obzirom koliko je trajalo potpisivanje ovog Ugovora, zatim i prošlogodišnja odluka Skupštine o prekidu, ovo je samo nastavak naloga koje je dobilo JKP "Vodovod i kanalizacija" da prekine sve razgovore. Što se tiče finansijske garancije, u trenutku kada je bilo potrebno potpisati i taj treći deo ugovora, tada je nije bilo. Da li je to propust vladajuće većine, republičkih organa, jednostavno, ne možemo tražiti krivca i postavljati pitanje da li je bilo garancije u nekom trenutku ili nije, onda kada je trebalo potpisati ugovor, garancija nije postojala – istakao je Tajdić i objasnio da u svom izveštaju upućenom nadzornom odboru JKP "Vodovod i kanalizacija" nigde nije zahtevao raskid Ugovora, već u njemu stoje samo činjenice koje su vezane za realizaciju Ugovora.
- Ja sam tražio od Gradskog veća da se izjasni da li, na osnovu tog izveštaja, meni nalaže da nastavim realizaciju Ugovora sa "WTE" ili će tražiti da se Ugovor raskine. 
 
Tajdić je dodao i da raskid Ugovora ne znači da se odustalo od gradnje postrojenja za prečišćavanje vode. 
- To samo znači da se sada može krenuti u traženje drugog načina, druge tehnologije i načina finansiranja, koji će biti primeren današnjim ekonomskim uslovima u državi i koji neće opterećivati građane kroz račun za vodu – kazao je on. 
 
Odluci Skupštine grada prethodila je kraća diskusija u kojoj su učestvovali odbornici Demokratske stranke Goran Kaurić, Tanja Dulović i Gabor Lodi, odbornik LSV Vladimir Milošev i odbornik Srpske napredne stranke Saša Santovac. Odbornici opozicije kritikovali su način na koji je sazvana današnja sednica, kao i sam predlog odluke, a predsednik odborničke grupe DS Goran Kaurić pročitao je i saopštenje stiglo u toku prepodneva od kompanije "WTE Wassertechnik", u kom se izražava iznenađenje zbog namere da se raskine Ugovor i tvrdi da je ova strana ispunila sve ugovorne obaveze. Saša Santovac istakao je da "raskid Ugovora predstavlja korak kojim se rešava pitanje vodosnabdevanja Grada Zrenjanina".  
 
Glasanju nisu prisustvovali odbornici Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine koji su prethodno napustili sednicu, kao i odbornice Nove demokratske stranke, Katalin Fazekaš i Republikanske partije, Svetlana Đajić.