31. ''Zlatni kotlić'' u Gimnazijskoj ulici

Tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe, "Zlatni kotlić", nezaobilazni deo manifestacije "'Dani piva''' od samih njenih početaka, juče je održano u ambijentu rekonstruisane Gimnazijske ulice, nedaleko od mesta gde je premijerno organizovano pre trideset jednu godinu.
 
 
Ove godine vatra se razgorela ispod 28 kotlića, u pripremanju riblje čorbe učestvovalo je više od stotinu članova ekipa, a svi oni nadmetali su se i na 7. memorijalnom takmičenju Đula Farkaš – Farki, posvećenom osnivaču takmičenja u kuvanju riblje čorbe. Takmičenje je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, rečima da je zadovoljtsvo biti deo jedne takve manifestacije u prelepom ambijentu obnovljene Gimnazijske ulice.
- Ova će ulica, nadam se, i ubuduće biti stecište različitih takmičenja i organizovanih okupljanja, neće u njoj biti saobraćaja i mislim da će biti na ponos svima. Ovim takmičenjem mi smo je, praktično, zvanično otvorili i takmičenje u kuvanju riblje čorbe je deo naših "Dana piva" koje se, za sada, odvija kako treba i verujem da će ostati tako – kazao je gradonaćelnik Zrenjanina. 
 
    
 
    
 
Organizator "Zlatnog kotlića", Aleksandar Farkaš, kaže da je ovo prva manifestacija koja je priređena Zrenjanincima i njihovim gostima u Gimnazijskoj ulici i svojevrsna uvertira za "riblji festival", čije je održavanje najavljeno za narednu godinu.
- Takmičari će danas pokušati da u narednih 90 minuta skuvaju što bolju čorbu. Okupila se ovde danas Srbija "u malom", a ima i predstavnika drugih država iz bivše Jugoslavije koji su se priključili manifestaciji i dali joj međunarodni karakter. Verujem da će konkurencija biti izuzetno jaka i da će pred ocenjivačima kvaliteta biti itekako težak zadatak – kaže Farkaš. 
 
    
 
Majstori u kuvanju riblje čorbe i ovoga puta imali su, dakle, sat ipo vremena za pripremanje svojih specijaliteta, a publika koja je juče posetila Gimnazijsku ulicu uverila se da, osim kuvanja čorbe i takmičenja, među svim učesnicima preovladava dobro raspoloženje, druženje i da su svi, na neki, način pobednici. Na kraju su počasti pripale Kikinđanima - prvu nagradu, pehar i sedmodnevno putovanje na Zlatibor osvojila je ekipa “Čolić” iz Kikinde, drugu ekipa “Lukin”, takođe iz Kikinde, do je treće mesto osvojila je ekipa “Reljić” iz Žitišta.