Dušan Šijan uručio Narodnom muzeju ordenje vojnika i oficira Crvene armije

Načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan uručio je zrenjaninskom Narodnom muzeju komplet od tri ordena iz Drugog svetskog rata, koji su njemu poklonili čelnici bratskog grada Noginska u Ruskoj Federaciji. Radi se o retkoj i vrednoj kolekciji, sada jedinoj takve vrste u Srbiji, jer su znamenjem odlikovani vojnici i oficiri Crvene armije, koji su učestvovali u borbama za oslobođenje naših krajeva u Drugom svetskom ratu, a nedavno su ordeni pronađeni kod kolekcionara. Diplomatskom poštom prosleđeni su Srbiji, a od sada će uveličati stalnu postavku Istorijskog odeljenja Narodnog muzeja u Zrenjaninu.
 
 
- Ova odlikovanja Federativne Narodne Republike Jugoslavije bila su u vlasništvu jednog kolekcionara koji živi u Noginsku, u moskovskoj oblasti, bratskom gradu Zrenjanina – objašnjava Dušan Šijan. – Ja sam, u ime načelnika upravnog okruga Noginsk Vladimira Nikolajeviča Lapteva i u ime Srednjebanatskog upravnog okruga, sa zadovoljstvom ovu vrednu kolekciju poklonio zrenjaninskom muzeju, da bude deo stalne postavke koja se odnosi na Drugi svetski rat – dodao je Šijan.
 
 
Zahvaljujući na poklonu, direktor Narodnog muzeja u Zrenjaninu Vidak Vuković ističe da je ovo još jedan od primera da, u ovom slučaju, institucije države imaju poverenje u našu ustanovu i rado poklanjaju predmete za naš muzej.
- Nedavno nam je u poseti bila i predstavnica Evropskog muzejskog foruma, gospođa Folijer, koja je obišla naš muzej i u nekom ocenjivanju mi bi trebalo da predstavljamo muzeje Srbije sledeće godine u Dablinu i njeno osnovno pitanje je bilo da li muzej ima poklona. Dakle, pokloni govore o kvalitetu našeg rada i njih je sve više. Iskoristio bih priliku da najavim još jedan takav – naš vrsni pravnik Tibor Varadi izrazio je želju da pokloni kompletnu advokatsku kancelariju sa zaostavštinom svog dede Imrea Varadija, koji je, između ostalog, iskreno branio Srbe u politički nameštenim procesima nakon atentata u Sarajevu, 1914. godine. Istorija porodice Varadi provlači se kroz ceo dvadeseti vek i rado ćemo prihvatiti i taj poklon – kazao je direktor Vuković.
 
         
 
On je kolekciju ordenja potom predao kustoškinji istorijskog odeljenja Narodnog muzeja, Vladislavi Ignjatov i po njenim rečima, kolekcija će uskoro biti izložena na tom odeljenju i dostupna svim posetiocima muzeja.