Novi stanovnici jezera u centru grada

Javno preduzeće "Rezervati prirode grada Zrenjanina", udruženje građana LEEI (Lokalno edukativno ekološki izazov) Stari Begej – Carska Bara i Gradska uprava organizovali su danas akciju oplemenjivanja centralnog gradskog jezera i puštanja u njega pet novih pataka, čime je njihov broj u tom jezeru dostigao dvadeset. 
 
 
Akciji su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktor JP "Rezervati prirode" Dejan Jovanov, kao i Stevo Čorokalo iz tog preduzeća, dugogodišnji ekološki aktivista i zagovornik ovakve i sličnih ideja oplemenjivanja različitih gradskih prostora. 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac rekao je da će Grad Zrenjanin, u saradnji s "Rezervatima prirode", nastaviti s aktivnostima na uređenju tog jezera.
- Pokazali smo na ovaj način i brigu o prirodi i ovo prikazuje lepšu stranu našeg grada i samog jezera, na čemu ćemo raditi i u narednom periodu. Želimo da Zrenjanin izgleda drugačije i smatramo da treba iskoristiti kapacitete koje grad ima, od jezera do parkova. Pokušaćemo da realizujemo još neke aktivnosti koje imaju za cilj da naš grad dobije nešto što drugi gradovi nemaju, kako bi svaki Zrenjaninac mogao da kaže da se ponosi svojim gradom – istakao je Santovac. 
 
   
 
Stevo Čorokalo, koji je, zajedno sa zamenikom gradonačelnika, pustio u jezero novu porodicu pataka, objašnjava da je sada u pitanju već tradicija i namera da se dopuni broj pataka koji nedostaje.
- Sada ih je ukupno dvadeset i nadam se da će ih biti još više. Drago mi je da izmamljuju simpatije kod građana koji ih doživljavaju kao svoje ljubimce. "Rezervati prirode grada Zrenjanina" trudiće se da od ovog jezera stvori jednu ekološku baštu i oazu i na taj način što će podržati sve dobre akcije i dobre namere, u smislu oplemenjivanja jezera, bilo pticama,  bilo biljnom vegetacijom ili slično. 
 
   
 
Čorokalo dodaje da se o patkama i njihovoj ishrani brinu sami građani, koji im svakodnevno donose hranu, a da posebnu brigu o njima vodi Emil Lajter, domar EGŠ "Nikola Tesla", čovek koji živi, praktično na svega nekoliko metara od jezera.
 
Novi stanovnici jezera III brzo su se adaptirali na novu sredinu i priključili "starosedeocima", tako da su svi zajedno uživali u rashlađivanju po današnjem vrelom letnjem danu...