Obeležavanje 135. godinjice šaha u našem gradu

Zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev otvorio je u subotu, u Mesnoj zajednici "Veljko Vlahović“ kvalifikacioni turnir povodom obeležavanja 135. godina šaha u Zrenjaninu.

Stanisavljev je rekao da je reč o značajnom turniru koji prethodi međunarodnom turniru, a koji će se održati u našem gradu novembra ove godine.

 

 

- Grad Zrenjanin maksimalno podržava ovakve događaje, i kako ulaže u bazične sportove, tako ulaže i u ostale sportove. Važno je napomenuti da se malo gradova može pohvaliti ovako značajnim jubilejom – rekao je Stanisavljev napominjući da očekuje dobre kvalifikacione mečeve.

-Ovaj turnir odrediće najbolje koji će se boriti na međunarodnom i ja im svima želim uspeh – dodao je on.

Predsednik šahovskog saveza Zrenajnina, Saša Samolovac je kazao da će jubilej biti obeležen nizom takmičenja, ne samo u gradu, već i naseljenim mestima kako bi se promovisao šah.

- U planu je da se kao centralni događaj održi majstorski trunir, 23. novembra, a planiramo i održavanje ženskog turnira u decembru – rekao je Samolovac zahvalivši mesnoj zajednici "Veljko Vlahović“ i lokalnoj samoupravi koja je omogućila realizaciju turnira.  

 Branko Onjin, istoričar, kazao je da je aprila 1879. godine osnovan Velikobečkerečki šahovski klub na inicijativu Jožefa Noje, prvog šahovskog majstora, a postoji podatak da je još 1801. godine održan šahovski turnir. 

- Šah je u našem gradu imao i uspone i padove, ali je ipak opstao, a poslednjih desetak godina se mnogo radi sa omladinom što je  doprinelo osvojenim medaljama – dodao je Onjin.