Obnavlja se mural ''Četir' konja debela''

Poslovno udruženje "Zrenjaniski poslovni krug" (ZREPOK) oglasilo se saopštenjem u kom se navodi da su dana 4. avgusta, u organizaciji tog udruženja, uz finansijsku podršku kompanije "Carlsberg Srbija" i brenda "LAV", počeli radovi na rekonstrukciji murala "Četir' konja debela" koji se nalazi na fasadi zgrade u ulici dr Emila Gavrila 23 u Zrenjaninu. 
 
 
 
Mural "Četir' konja debela", 1992. godine
 
Rekonstrukciju simbola grada Zrenjanina vršiće autor murala, mr Milutin Mićić, sa svojim saradnicima, a planom je predviđeno da se radovi na obnovi murala završe do 9. septembra 2014. godine – navodi se u saopštenju ZREPOK-a.
 
   
 
   
 
Reprezentativni mural "Četir' konja debela" nastao je pre više od dve decenije (1992. godine) uz zrenjaninsku gradsku magistralu, u periodu kada je oslikano nekoliko prigodnih prostora u gradu. Iz tog perioda potiču murali istog autora "Ljubav, kamen, cvet, ptica i vreme", danas, nažalost, nepostojeći i "Horas non numero nisi serenas" - "Brojim samo sunčane sate", na fasadi zrenjaninske Ekonomske škole. Slikar Milan Grahovac istovremeno oslikava fasade u Ulici Dr Emila Gavrila (mural "Samo za tvoje oči...") i na ulazu u krug  Zrenjaninske industrije piva. 
 
   
 
   
 
Desetak godina kasnije (2004.) akademski slikar Viorel Flora oslikava mural u Gradskoj bašti, s motivom Bečkerečke tvrđave, a u najskorije vreme svedoci smo oslikavanja zidova u naselju "Bagljaš", od strane grupe mladih entuzijasta, koji su, na sebi svojstven način, načinili portrete Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Vuka Karadžića i glavnih likova iz popularne engleske humorističke serije "Mućke".