Otvoren turnir prvenstva Srbije u odbojci na pesku

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac večeras je proglasio otvorenim turnir prvenstva Srbije u odbojci na pesku - "Vip Beach Volley lige" u muškoj i ženskoj konkurenciji, koji se po prvi put organizuje u našem gradu. Danas je, ujedno, bio i prvi takmičarski dan turnira, a počela je i  "Školica odbojke" kojom rukovodi naš proslavljeni odbojkaš, promoter čitave manifestacije i čelnik lige, Vladimir Vanja Grbić. 
 
 
Povodom početka turnira, u Gradskoj kući u Zrenjaninu održan je prijem za predstavnike učesnika i organizatora, a ispred lokalne samouprave goste je pozdravio zamenik gradonačelnika, Saša Santovac, poručivši da je namera grada da ovaj turnir postane tradicionalan. Prijemu su prisustvovali i članica Gradskog veća Zlatana Ankić, zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Simo Salapura i predsednik Upravnog odbora SSGZ Rajko Petrović.      
- Grad Zrenjanin, poznat kao grad sporta i uspešnih sportista, ima danas čast da bude domaćin ovog turnira i čast da ugosti našeg asa, Vanju Grbića, a veliko nam je zadovoljstvo što smo danas na trgu videli i mnogo dece. Želim da se zahvalim i njemu lično i Odbojkaškom savezu Srbije, što su omogućili Zrenjaninu da bude domaćin i organizator ovog turnira – istakao je Saša Santovac i zvanično proglasio turnir otvorenim. 
 
    
 
Vanja Grbić takođe je izrazio zadovoljstvo što je uspeo da, nakon dve godine pokušaja, organizuje turnir u svom gradu i dodao da je Zrenjanin, shodno velikoj tradiciji i odbojke i odbojke na pesku, s pravom dobio mesto u ovogodišnjem karavanu "Vip Beach masters lige", uz još 11 gradova.
- U okviru ovog kola u Zrenjaninu, na dva terena, imamo muški i ženski turnir i školicu odbojke, kao deo projekta razvoja i strategije implementacije odbojke na pesku u sredinama u kojima se održavaju turniri i razvoja mreže rada s decom. To je novi podsticaj za rad struke, odbojkaških trenera i pedagoga, s decom, kako bi rasla i sazrevala na pravi način. Nije, dakle, u pitanju samo običan turnir, već i program koji se bavi razvojem sporta i fizičke aktivnosti tokom celog leta, na nivou lokalne samouprave, a nama pomaže da napravimo bazu podataka za svu decu, na taj način omasovimo bazu budućih šampiona. Zrenjanin se pokazao kao odličan domaćin i organizator – rekao je Grbić, koji se, ujedno, nalazi i na funkciji potpredsednika Odbojkaškog saveza Srbije.       
 
    
 
Gosti na prijemu u Gradskoj kući, uz Vanju Grbića, bili su učesnici turnira u muškoj i ženskoj konkurenciji - Saša Surla i Đorđe Klašnić, Aleksandra Aleksić i Anja Anđelković, kao i Dragan Grbić, predstavnik sudijske organizacije na turniru. Oni su posebno istakli atraktivnu lokaciju na kojoj se turnir održava, uz konstataciju da će centralni gradski trg privući brojnu publiku, što će predstavljati i posebnu inspiraciju za učesnike.   
 
    
 
Članica Gradskog veća grada Zrenjanina za resor sporta, Zlatana Ankić, istakla je da je lokalna samouprava prepoznala značaj jednog ovakvog turnira.
- To je manifestacija koja obuhvata decu školskog uzrasta, vrhunski sport, osobe s posebnim potrebama i koju moramo ubuduće uvrstiti u redovan kalendar sportskih zbivanja u našem gradu. Ove godine smo kasno dobili organizaciju, ali je odbojka, u našem konceptu sporta, zbog svoje tradicije i rezultata, svakako jedan od prioritetnih sportova i kao takvog ga i prepoznajemo. Nastavljamo istim smerom razvoja sporta i naredne godine, odbojka je sport koji se može vežbati svuda, odbojka na pesku pogotovu i to je još jedan segment koji spada u naše prioritete – razvoj sporta u seoskim sredinama, kazala je Zlatana Ankić.   
 
    
 
Tokom vikenda – sutra i u nedelju, na Trgu slobode, publika će imati priliku da uživa u kvalifikacijama i mečevima otvorenog prvenstva Srbije u odbojci na pesku i mečevima dečje "Kids lige", a "Školicu odbojke" moći će besplatno da pohađaju sva zainteresovana deca osnovnoškolskog uzrasta. Turnir u Zrenjaninu deseti je po redu u okviru prvenstva Srbije, od ukupno 12, a finalni turnir biće održan od 27-30. avgusta, na beogradskoj Adi Ciganliji.  
 
    
 
Grad Zrenjanin izašao je u susret zahtevima Odbojkaškog saveza Srbije, pa će pesak ostati na Trgu slobode dan duže i na njemu će se u ponedeljak pripremati naši reprezentativci, pred nastup na Balkanskom šampionatu u ovom sportu za igrače do 22 godine, koji se održava u Temišvaru.