Otvoreni XXIX ''Dani piva'', danas brojni prateći programi

Uz pivsku zdravicu koju je izrekao Prvoslav Zakovski, nazdravljanjem gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i tradicionalnim vatrometom, sinoć su na Žitnom trgu otvoreni XXIX "Dani piva", koji će trajati do nedelje, 31. avgusta. Na centralnoj festivalskoj bini sinoć su održane i prve kvalifikacije u brzom ispijanju piva, na kojima su učestvovale dve takmičarke i tri takmičara, među kojima je najuspešniji bio jedan od pobednika tog takmičenja prethodnih godina, Oliver Čilag. Nastupile su i rok grupe Šišarke, Partibrejkersi, kao i Rambo Amadeus. 
 
   
 
Pozdravljajući sugrađane i sve posetioce manifestacije, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da treba da budemo ponosni što smo danas domaćini brojnim gostima iz zemlje i inostranstva.
- "Dani piva" su veoma značajni za grad i da nije tako sigurno se ne bi održavali već dvadeset devet puta. Ovo je prilika i za susrete komšija i prijatelja, dolaze nam gosti i prijatelji iz drugih gradova, privrednici. Nije to samo druženje na Žitnom trgu, uz pivo i pljeskavice, to je mnogo šira manifestacija, na više lokacija, s brojnim programima – istakao je gradonačelnik Zrenjanina.  
 
   
 
Otvaranju manifestacije prisustvovao je i Njegova Ekselencija Rikardo Fernandez, ambasador Republike Argentine u Srbiji, koji je prethodno pratio nastup svojih zemljaka iz grada Kordove na Internacionalnom festivalu folklora "Deca igraju za mir u svetu". Ambasador je tom prilikom rekao da nije prvi put u Zrenjaninu, da je razlog prethodne posete bio sport  (nastup reprezentacije Argentine na Svetskom prvenstvu u rukometu za žene), kao i da je festival dobro organizovan i sadržajan i da njegova poseta Zrenjaninu prilika da nastavi započetu saradnju. 
 
Danas, drugog dana manifestacije, posetioci će imati priliku da prisustvuju čitavom nizu pratećih programa. U 11 časova će potpredsednica Vlade Srbije i miinstarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović otvoriti XV sajam inovacija, kooperacija i preduzetništva INOKOP u hali sportova Medison, dok će sat ranije, u 10 časova, u holu NP "Toša Jovanović" biti otvorena II Olimpijada informatičkog i tehničkog stvaralaštva mladih jugoistočne Evrope. 
 
         
 
Srpska pravoslavna crkva danas slavi i veliki praznik, Uspenje Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao "Velika Gospojina". S obzirom da je to i nekadašnja slava grada Velikog Bečkereka i Petrovgrada, da je prethodne godine obnovljeno njeno obeležavanje, i danas će gradom proći svečana litija. U 18 časova će biti održana liturgija u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Svetosavskoj ulici, da bi potom, u 19 časova, krenula svečana litija kroz grad, Ulicom Kralja Aleksandra I Krađorđevića do Trga slobode. Na čelu litije, uz crkvene velikodostojnike, nalaziće se i čelnici Grada Zrenjanina. Nakon službe na Trgu slobode, litija će u povratku proći Gimnazijskom ulicom. Pozivaju se građani da se priključe litiji i svojim prisustvom uveličaju obeležavanje gradske slave, Velike Gospojine.