Puštena u rad eko-česma u Elemiru

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Goran Tajdić pustili su danas u rad eko-česmu u Elemiru. Žiteljima ovog naseljenog mesta omogućeno je da se u dnevnom periodu od 6-22 časa snabdevaju hemijski i bakteriološki ispravnom vodom za piće na lokaciji kod vodotornja, a za održavanje česme biće zaduženo JKP "Vodovod i kanalizacija".
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac ističe da Grad Zrenjanin, u saradnji s mesnim zajednicama i javnim preduzećima "Vodovod i kanalizacija" i Direkcija za izgradnju i uređenje grada", čini napore kako bi sva naseljena mesta bila komunalno i infarstrukturno uređenija.
- Mesna zajednica Elemir iskazala je potrebu za uređenjem ove eko-česme, mi smo prihvatili njihove sugestije i danas puštamo ovu česmu u rad. Moram da kažem da je Elemir takvo podneblje da je količina arsena u vodi ovde najveća na teritoriji grada, što je razlog više da eko-česma bude u funkciji i da se redovno održava. U Elemiru se trenutno odvijaju radovi na putnoj infrastrukturi, priključku obdaništa na vodovod i kanalizaciju, a pri kraju je izrada projekta rekonstrukcije javne rasvete, pa očekujemo radove i na tome – kazao je Santovac i dodao da, kada se završi procedura javne nabavke za ispravnu pijaću vodu u gradu, a potom i u naseljenim mestima, neće više biti potrebe za eko-česmama i one će predstavljati samo jedan vid alternativnog snabdevanja vodom za piće.  
 
   
 
Česma je i sagrađena u okviru objekta koji je u vlasništvu tog javnog preduzeća, čiji direktor Goran Tajdić naglašava da je upravo iz tog razloga došlo do ideje za postavljanje eko-česme.
-   Zbog velikog prisustva arsena u vodi, preduzeće "Vodovod i kanalizacija" je, s mesnom zajednicom, krenulo u rešavanje tog problema. Problem i ove i drugih eko-česmi u gradu jeste način održavanja. "Vodovod i kanalizacija"  ovde redovno vrši  bakteriološko-hemijsku analizu i upravo zbog skupog održavanja bili smo primorani da česma radi u periodu ujutro od 6 časiva do uveče do 10, kako potrošnja vode ne bi bila takva da prevazilazi kapacitet ove eko-česme i da bi svakog dana bila u funkciji. Nadam se da ćemo od septembra meseca opredeliti sredstva u budžetu Grada Zrenjanina sredstva i početi da rešavamo i ostale eko-česme u gradu i da se to poveri na održavanje JKP "Vodovod i kanalizacija"  - naveo je Tajdić.
 
   
 
Mesna zajednica Elemir finansirala je nabavku opreme i tehnologije za prečišćavanje vode iz eko-česme i predsednik Saveta MZ Marko Kovačević objašnjava da je puštanje u rad ovog objekta deo brojnih aktivnosti na poboljšanju infrastrukture koje se trenutno odvijaju u tom selu.
- Radi se na putnoj mreži, u koju je uloženo preko 20 miliona dinara, očekuje se da  će u narednih mesec dana početi s radom obdanište, gde se gradi priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, danas otvaramo ovu eko-česmu, posle dužeg zastoja u radu, što će sve doprineti kvalitetnijem životu u naseljenom mestu Elemir – rekao je Kovačević.   
 
 
Odmah po puštanju u rad, žitelji Elemira počeli su da koriste česmu, a Nada Karanović, koja je do sada kupovala flaširanu vodu, ističe da će, osim zdravstvenog aspekta, česma predstavljati i rasterećenje za kućni budžet.
- Zaista je pohvalno što je eko-česma proradila i nama u Elemiru će to mnogo značiti – kaže ona.