Svečana litija prošla gradom - obeležen praznik Uspenja Presvete Bogorodice

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice - Velika Gospojina, svečano je juče obeležen kao gradska slava. Nakon liturgije u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, svečana litija prošla je centralnim gradskim ulicama. Na Trgu slobode, ispred spomenika kralju Petru, održana je služba kojoj su prisustvovali čelnici Grada Zrenjanina, pripadnici Policijske uprave Zrenjanin i Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin u svečanim uniformama, deca u narodnim nošnjama i građani Zrenjanina.
 
 
Ikona Uspenja Presvete Bogorodice, koju je 13. januara 2013. godine gradu poklonio Njegovo preosveštenstvo, episkop banatski gospodin Nikanor, ove godine je, po drugi put, iz kabineta gradonačelnika izašla na gradske ulice i u hram Uspenja Presvete Bogorodice, čija se hramovna slava od prošle godine ponovo obeležava i kao slava Grada Zrenjanina. 
 
Najstarija gradska pravoslavna crkva, podignuta daleke 1746. godine, posvećena je uspomeni na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, danu kada se ona uznela na nebo "i predala svoj duh u ruke Spasitelja".
 
   
 
Nakon liturgije, svečana litija krenula je Svetosavskom ulicom, Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Trgom slobode, da bi se potom vratila ponovo u portu Uspenske crkve.
 
Na čelu litije, uz velikodostojnike Srpske pravoslavne crkve, našli su se gradonačelnik Zrenjanina i njegov zamenik, Čedomir Janjić i Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić i njegov zamenik, Ljubomir Stanisavljev, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić, načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić, drugi funkcioneri Gradske uprave, članovi Gradskog veća, odbornici u Skupštini grada.
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da grad i ove, kao i prošle godine, obeležava slavu na pravi način i da se nada da će to zaista postati tradicija.
- Nadam se da će litija i ubuduće ići kroz centar grada i da će građani Zrenjanina obeležavati slavu kako to dolikuje. Ove godine u litiji učestvuju i pripadnici policijske uprave i vatrogasno-spasilačkog bataljona i smatram da i vojska i policija i vatrogasci i svi državni organi treba da se uključe u proslavljanje ove slave i danas je za sve nas svečan dan – istakao je gradonačelnik Janjić.
 
   
 
Praznik Uspenja Presvete Bogorodice se, između dva svetska rata, obeležavao kao gradska slava i na liturgijama i kroz litiju okupljao veliki broj naših sugrađana. Motiv Uspenja Bogorodice predstavljen je i na grbu Grada Zrenjanina.