Svet u Zrenjaninu - predstavnici devet zemalja na festivalu folklora

Zrenjanin danas otvara srce gostima iz devet zemalja, učesnicima 11. Međunarodnog festivala folklora "Lala", odnosno 8. Internacionalnog dečjeg festivala folklora "Deca igraju za mir u svetu". Gradska kuća danas je bila obojena jedinstvenim koloritom narodnih nošnji, dečjih osmeha pristiglih i sa drugih kontinenata i željom da se igrom i pesmom doprinese boljem razumevanju, saradnji i toleranciji između različitih naroda i kultura.
 
 
   
 
Gosti Zrenjanina narednih nekoliko dana biće folklorni ansambli iz Češke ("Perniček" – Pardubice), Slovačke ("Matičiarik" - Banska Bistrica), Rumunije ("Padureanka" – Deva), Bugarske ("Iglika" - Carevo), Francuske ("Les Petiots"- Sen Žeme na Loari), Rusije ("Razadori" – Moskva), a posebnu pažnju privukli su ansambli koji su u naš grad stigli sa srednje i južnoameričkog kontinenta – Meksika ("Balet Folkloriko" – Tezutlan), Argentine ("Abriendo Surkos" – Kordova) i Paname ("Raises Kitreana"– Kitre). Oni će, uz domaćine KUD "Pionir" Zrenjanin, nastupati na festivalskoj bini na Trgu dr Zorana Đinđića od danas, do subote, 30. avgusta, svake večeri od 20 do 22 časa.
 
   
 
   
 
Za sve njih danas je u Baroknoj sali Gradske kuće priređen prijem čiji su domaćini bili čelnici Grada Zrenjanina - gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev i članica Gradskog veća Zlatana Ankić. Pozdravljajući drage goste, gradonačelnik Janjić je svima poželeo prijatan boravak u našem gradu, uspešne nastupe na festivalskoj pozornici i, pre svega, da se međusobno druže, ponesu iz Zrenjanina lepe uspomene i ostvare nova poznanstva.
 
Gosti su se zahvalili na prijemu, pojedinačno predstavili svoje ansamble i razmenili poklone, a u ime organizatora prisutnima se obratio predsednik Organizacionog odbora festivala Radovan Rača Moldovan.
 
   
 
   
 
Svečano otvaranje 11. Međunarodnog festivala folklora "Lala" - 8. Internacionalnog dečjeg festivala folklora "Deca igraju za mir u svetu" predviđeno je za večeras u 20 časova, a na otvaranju će govoriti gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić.
 
Kako ističu organizatori, festival "Deca igraju za mir u svetu" doprinos je Grada Zrenjanina, Saveza amaterskih kulturno-umetničkih društava SAKUD i KUD "Pionir", međusobnom upoznavanju i negovanju prijateljstava između mladih celog sveta. Posebno je vredno, navode oni, što se taj cilj ostvaruje putem susreta različitih izvornih narodnih muzičkih tradicija i tradicionalnih plesova.