Turski investitor pokreće proizvodnju beretki u Zrenjaninu

Turska kompanija "Džoli tekstil" zakupila je pogone nekadašnje fabrike čarapa "Udarnik", u kojima će otpočeti proizvodnju beretki za turske vojnike. Budući privredni subjekat nosiće naziv "Begej beret" što podseća na bivšu fabriku šešira “Begej” – saopšteno je u Zrenjaninu.
 
Vlasnik turske kompanije Ajhan Akgul kaže da je godinama pratio proizvode i rad zrenjaninskih fabrika "Udarnik" i "Begej" i da je to bio jedan od glavnih motiva za investiranje u Zrenjanin.
- Na predlog ruskog konzulata u Beogradu odlučio sam da jedan deo proizvodnje preselim u Zrenjanin jer znam da ovde ima ljudi sa radnim iskustvom u tekstilnoj proizvodnji, rekao je investitor.U pogonima "Udarnika" u početku će se proizvoditi beretke za vojnike, a nakon toga se planira izmeštanje pogona iz Rumunije u Zrenjanin, gde će biti nastavljena proizvodnja čarapa, košulja i pantalona. Turski investitor je najavio da postoji mogućnost da se proizvodnja proširi i kroz saradnju sa njihovim partnerima, u pravcu proizvodnje čizama i ostalog programa za tamošnju vojsku.
- U prvo vreme ćemo zaposliti između 50 i 70 radnika, a planiramo da taj broj proširimo u zavisnosti od toga koliko ćemo brzo moći da rešimo stanje sa proizvodnim kapacitetima u "Udarniku" gde, za početak, ulazimo kao zakupci. Plan je da posao proširimo i na drugu i teću halu, rekao je Akgul.On je istakao da su veliku podršku njihovom dolasku pružile Regionalna privredna komora i lokalna samouprava, naročito čelnici grada.
 
- Drago nam je što što je velika turska kompanija iz Istanbula prepoznala Zrenjanin kao mesto na kom treba investirati, a zadovoljstvo je i što će firma nositi naziv "Begej beret". Realizacija nas očekuje vrlo brzo, i ukoliko se celokupna dokumentacija završi u narednih nedelju dana, može se očekivati da će već krajem ovog meseca biti izvršen prijem prvih trideset do četrdeset radnika. Interes svih nas, i lokalne samouprave i građana Zrenjanina jeste da se u dužem vremenskom periodu, na nekih godinu dana, zaposli i do 120 radnika, rekao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.
 
Prilikom današnje posete, dogovoreno je da se u Istanbulu izvrši prezentacija potencijala Zrenjanina, kako bi vlasnik "Džoli tekstila" mogao da pomogne u privlačenju novih investitora iz te zemlje.