Još četiri nova vozila za zrenjaninski Dom zdravlja

U dvorištu Službe hitne pomoći Doma zdravlja "dr Boško vrebalov" danas je izvršena primopredaja četiri nova vozila za potrebe te zdravstvene ustanove, a koja su obezbeđena sredstvima iz gradskog budžeta. Vrednost vozila je oko 7,2 miliona dinara.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je istakao  da Grad Zrenjanin intenzivno pomaže Dom zdravlja i podsetio da su nedavno nabavljena četiri vozila koja služe za hitne intervencije.

- Ovde danas imamo još četiri automobila kojima će se vršiti prevoz pacijenata na dijalizu, kao i za prevoz ostalih pacijenata. Grad će i u narednom periodu pomagati Dom zdravlja jer želimo da našim građanima omogućimo što bolje uslove lečenje, što uostalom i jeste obaveza lokalne samouprave - rekao je Santovac koji je napomenuo da će pomoć biti obezbeđena iz budžeta Grada, ali i putem donacija kako bi ta zdravstvena ustanova bila opremljena što je moguće bolje. 

 

 

Primopredaji je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko koji je naglasio da je zrenjaninski Dom zdravlja "dr Boško Vrebalov", zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja je uvidela potrebu zanavljanja zastarelog voznog parka, jedan od prvih po snabdevenosti vozilima.

- Grad Zrenjanin je jedan od najrazuđenijih u Banatu jer pokriva veliko područje, sa selima gde imamo i ispod hiljadu stanovnika, a koji su imali doktore jednom ili dva puta nedeljno. Ovim praktično mogu da reše sve hitne slučajeve i da ispunimo zakonom predviđenu dostupnost medicinske službe i u manjim mestima, jer, oni, imajući u vidu broj stanovnika, po zakonu ne bi imali pravo na stalnu lekarsku pomoć - rekao je Vicko.

 

 

 

 

 

Kako je naveo, Ministarstvo zdravlja u ovom momentu ima na raspolaganju automobile, ali da je najpre zanavljena Služba hitne pomoći u Beogradu, sa petnaest novih automobila, dok je ostalih petnaest raspoređeno na poplavljeno područje.

- Postoji još trideset automobila koji će biti raspoređeni tamo gde je najhitnije i gde su najstarija vozila, a kako budemo u mogućnosti, tako ćemo kasnije obnavljati vozni park - dodao je on.

Direktor Doma zdravlja Miodrag Subić istakao je zadovoljstvo što je vozni park te ustanove obnovljen sa još četiri nova automobila.

- Samo pre deset meseci Grad Zrenjanin obezbedio je četiri automobila i sve što smo obećali pre dva meseca mi smo učinili, a to su vozila, uniforme za zaposlene u Domu zdravlja, CTG aparat za ginekoligiju, pristupnu rampu. Danas smo putem donacija dobili centrifugu za laboratoriju - rekao je Subin zahvalivši državnom sekretaru koji je danas posetio Zrenjanin, kao i čelnim ljudima Grada koji su, kako je naveo, prepoznali potrebe zaposlenih .

 

 

Poslanik u pokrajinskoj Skupštini Predrag Matejin istakao je da je Grad učinio koliko je u mogućnosti i rekao da će današnji susret sa državnim sekretarom biti iskorišten i za razgovor o problemu usled nedostatka kadrova, posebno lekara.

- Nadamo se da ćemo u narednom periodu dobiti dozvolu da zaposlimo još lekara, jer naš kadrovski plan i naš broj lekara je ispod kadrovskog plana. Takođe se nadamo da će prijemom lekara biti omogućeno da uslovi koje smo stvorili budu maksimalno iskorišteni, da imamo ljude koji će u tim uslovima raditi, ne samo u Službi Hitne pomoći, već i po ambulantama u selima i gradu - dodao je Matejin.