Lazarevo obeležava godišnjicu od dolaska kolonista

Polaganjem venaca na spomen-obeležje u centru sela i prigodnim programom koji su priredili učenici OŠ "Slavko Rodić", meštani Lazareva obeležili su danas 69. godišnjicu od dolaska prvih kolonista i započeli obeležavanje 70. godišnjice od oslobođenja u Drugom svetskom ratu. 
 
 
Lazarfeld je oslobođen 2. oktobra 1944. godine, a već sutradan dobija sadašnji naziv Lazarevo. Nakon Drugog svetskog rata, planskom kolonizacijom, Lazarevo je naseljeno boračkim porodicama iz Bosne i Hercegovine, uglavnom sa Romanije, iz višegradskog kraja, iz okoline Trnova i Kalinovika, i nešto manje iz okoline Doboja i Bosanske krajine, od Mrkonjić Grada i Šipova. Organizovani dolazak prvih kolonista je bio na današnji dan, 18. septembra 1945. godine, kada je stiglo prvih 60 porodica, 19. novembra druga grupa, takođe od 60 porodica, a treća grupa - 100 porodica 29. decembra. Tokom aprila sledeće godine ovde je "vozom bez voznog reda" stiglo još 120 porodica. Tako je, nakon oslobađanja novi dom steklo u Lazarevu 340 porodica. 
 
   
 
Nakon polaganja venaca na spomen-obeležje vojnicima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje Lazareva, načelnik Srednjebanatskog okruga Dušan Šijan obratio se prisutnima i podsetio da je narod koji ne poznaje i ne proučava svoju istoriju, osuđen da pravi greške u budućnosti. On je posebnu poruku uputio upravo najmlađima, učenicima osnovne škole.  
- Danas smo položili vence u spomen jednom vremenu, ljudima koji su, u vremenu u kom su živeli, bili na visini istorijskog zadatka i koji su u borbi protiv fašizma, najvećeg zla čovečanstva, položili ono što je najvrednije, a to su životi. Danas obeležavamo 70 godina od pobede nad fašizmom, a stanovnici Lazareva 69 godina od dolaska iz Republike Srpske u ravnu Vojvodinu. Obeležavamo vreme kada su naši preci bili na istoj strani sa dvadeset jednim ruskim vojnikom koji su poginuli ovde, u Lazarevu. Kroz istoriju, naši preci i preci Rusa su uvek bili na istoj strani. Vreme u kom živimo je i pred nas i pred njih nametnulo nova iskušenja. Nadam se i ubeđen sam da ćemo ih savladati, da ćemo vama obezbediti lepo detinjstvo, lepu budućnost. Na vama je samo da učite, da budete dobri đaci i da znate ko ste, šta ste i odakle potičete, da poštujete vrednosti svog naroda i države Srbije – poručio je osnovcima Dušan Šijan.     
 
   
 
Predsednik gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata u Zrenjaninu, Nedeljko Papić, takođe je poručio mladoj generaciji da poštuje svoju prošlost i obeležava značajne istorijske periode i događaje. 
 
Današnjoj svečanosti u Lazarevu prisustvovali su i načelnica Gradske uprave Zrenjanin Jasmina Malinić, šef kabineta gradonačelnika Zrenjanina Dragan Ćapin i odbornik Skupštine grada Zrenjanina Đorđe Budimir.