Nastavak projekta "Dobre komšije"

U sklopu projekta "Dobre komšije", danas je u Multimedijalnoj sali Gradske kuće organizovano potpisivanje ugovora sa korisnicima Komeserijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Član Gradskog veća Dragiša Albulj je istakao da je projekat finansiran od strane Delegacije EU u Srbiji, koji Grad Zrenjanin realizuje u saradnji s partnerom, nemačkom nevladinom organizacijom ASB ("Arbeiter Samariter Bund"), uz stručnu pomoć  Komesarijata, a da su  odabrani korisnici dobili mašine i alate kako bi započeli sopstveni posao i ekonomski se osamostalili.

 

 

Kako je naveo, besplatna edukacija i jednokratna i bespovratna pomoć u vidu nabavke opreme, alata i mašina namenjene su za ekonomsko osnaživanje porodica izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika iz zemalja EU po Sporazumu o readmisiji na teritoriji grada Zrenjanina kroz dohodovne aktivnosti.

On je naveo da je 14. februara ove godine završen poziv za dodelu ekonomskih grantova, a maja ove godine je 16 polaznika prisustvovalo trening programu koji je organizovala partnerska organizacija ASB iz Beograda.

 

 

 

Realizacijom ovog dela projekta "Dobre komšije", izbegla i raseljena lica koja su se odlučila da zapošljavanje ostvare pokretanjem sopstvenog biznisa, stekla su neka neophodna, stručna znanja koja će im, svakako, pomoći da na najbolji način, uz pomoć zajednice, realizuju sopstvene ideje.

Komisija je odabrala 8 polaznika koji su dobili ekonomski grant u vrednosti ne većoj od 1.500 evra kroz mašine i alate za rad od strane Delegacije EU, a 8 korisnika dobija grantove od Komeserijata za izbeglice koji je odlučio da se uključi u projekat sopstvenim sredstvima.

Pored ugovora korisnicima su danas uručeni i sertifikati o obuci.