Prijem za Davora Štefaneka, svetskog rvačkog šampiona

Davor Štefanek, svetski šampion u rvanju, član zrenjaninskog "Proletera", nakon ovog velikog sportskog rezultata sinoć je bio gost Gradske kuće. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, priredio je prijem za našeg rvača, koji je zlatnom medaljom iz Taškenta obradovao ne samo Zrenjanince, već i čitavu zemlju. Prijemu su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika David Dimkić, članica Gradskog veća Zlatana Ankić, zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, kao i generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Simo Salapura, a od gostiju predsednik Rvačkog saveza Srbije, naš sugrađanin Željko Trajković, i predstavnici Rvačkog kluba "Proleter", na čelu s potpredsednikom Robertom Molnarom.
 
 
Čestitajući Štefaneku i lično na osvojenoj tituli svetskog šampiona, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je da je rvanje obeležavalo Zrenjanin kao "Grad sportova", u vreme njegovog najvećeg zenita.
- Kada smo projektovali budžet za sport za 2014. godinu bilo je dosta kritika kako smo taj budžet raspodelili i zašto je toliko sredstava opredeljeno baš za rvanje. Mislim da su, posle ovog uspeha, takve priče nevažne i da smo uspeli ono što smo hteli – rvači su ti koji pronose glas Zrenjanina i našu želju da opet budemo "Grad sportova", a nadam se da će i drugi sportovi krenuti u istom pravcu. Rvači su najorganizovaniji, ostvarili su ovaj uspeh i mislim da je svima drago bilo kada su čuli da je zlatna medalja stigla u Srbiju, a nama je posebno drago što je tu medalju osvojio rvač "Proletera". Nadam se da će i Grad Zrenjanin i Skupština grada prepoznati to i u 2015. godini i da će uspeti na pravi, adekvatan i pravedan način da favorizuju one sportove koji donose uspeh – rekao je gradonačelnik Janjić. 
 
   
 
Davor Štefanek rekao je da se utisci s ovog takmičenja još nisu slegli i da još uvek nije u potpunosti svestan kakav je značajan rezultat ostvario.
- Od svoje šeste godine, od kada treniram, san mi je bio da postanem prvak sveta i taj san je, posle 23 godine, ostvaren. Nema, međutim, odmora, ja sam već počeo da treniram za naredna takmičenja, već sutra putujem na takmičenje u Nemačku, a moj cilj su olimpijske igre i medalja s tog takmičenja. Kažu da pripreme za olimpijske igre traju četiri godine, ne, za olimpijske igre trenira se čitav život i sve moraš podrediti tome. Ja volim to što radim, zato sam i nastavio odmah da treniram. Mogu samo da obećam da ću dati sve od sebe da i sledeće godine obradujem grad Zrenjanin, Rvački savez Srbije i Srbiju sa nekom od medalja, a medalja iz Rija je krajnji cilj. Nadam se, ako mi bude sve ovako išlo kao na ovom prvenstvu sveta, da će na olimpijadi sve biti moguće – izrazio je svoja očekivanja svetski šampion Štefanek. 
 
 
Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković posebno se zahvalio Gradu Zrenjaninu na naporima koji čini na popularizaciji i razvoju sporta i sredstvima koje izdvaja u tu svrhu, a posebno je zadovoljan brigom prema rvačkom sportu.
- Očekivali smo od Štefaneka dobar rezultat i medalju, ali zlato sigurno nismo. Ne zato što nemamo poverenja i nismo sigurni u to, već zato što o tome odlučuju nijanse, poeni i sekunde. Samo smo sanjali da ćemo čuti himnu, a organizator je, u bazi podataka, moram i to da kažem, imao našu staru himnu, koju je zamenio pred samo proglašenje pobednika. Mi smo, posle 33 godine, osvojili zlatnu medalju. Potvrđuje se kontinuitet rada Rvačkog saveza Srbije, jer smo u poslednjih deset godina osvojili devet medalja – sedam evropskih i dve svetske. Zahvaljujem se na podršci Gradu Zrenjaninu, podrška je svih ovih deset godina, a ja sam osam na čelu Rvačkog saveza Srbije, bila kontinuirana i dobra. Zahvaljujem se i Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije i Sportskom savezu Srbije – istakao je Trajković. 
 
 
Zrenjanin je ove godine obeležio tačno pola veka od osvajanja prve zlatne olimpijske medalje za našu zemlju u pojedinačnim sportovima, koju je osvojio upravo rvač iz našeg grada, Branislav Simić, na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine. Kontinuitet dobrih rezultata u rvanju nastavljen je nakon toga i Zrenjanin je ponovo dobio šampiona u svetskim razmerama. O tome potpredsednik Rvačkog kluba Proleter Robert Molnar kaže:
- Davor je jako ponosan na medalju, on je najzaslužniji, ali smo ponosni i svi mi koji smo s njim bili sve ove godine. Rvački klub "Proleter" Davora je prepoznao pre mnogo godina, tako da je on, poslednjih šest godina, s nekim kraćim prekidima, član našeg kluba i za njega su naša vrata uvek bila otvorena, a od sada će imati i posebno mesto, među klupskim velikanima. Među njima je i Branislav Simić, sa tom zlatnom olimpijskom medaljom iz 1964. godine, sada je Davor Štefanek na "krovu sveta" i nadam se da do sledeće medalje sa "krova sveta" nećemo morati toliko da čekamo – kazao je Molnar.