Treća generacija đaka prvaka u programu saobraćajne edukacije

Na saobraćajnom poligonu postavljenom u dvorištu OŠ "Dr Jovan Cvijić" u Zrenjaninu juče je počeo novi ciklus edukacije učenika prvih razreda osnovnih škola pod nazivom "Spretno i pametno u saobraćaju". Programom edukacije obuhvaćeno je više od 1100 prvaka iz gotovo svih osnovnih škola na teritoriji Grada Zrenjanina, koji će do petka, 19. septembra, provesti jedan školski čas na ovom poligonu i steći neka nova i značajna znanja neophodna za svakodnevno kretanje i snalaženje u saobraćaju. To je treća generacija učenika prvih razreda zrenjaninskih škola koja je uključena u progam saobraćajne edukacije, čiji je organizator Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Zrenjanina, a za sve đake grad je obezbedio besplatan prevoz od njihove škole do poligona i nazad. Akciju je podržalo i preduzeće "Net Bus co".
 
 
Novom ciklusu saobraćajne edukacije danas je prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je istakao da je upravo ovaj poligon jedan od primera brige Grada Zrenjanina za svoje najmlađe sugrađane.
- Ulažemo mnogo sredstava u bezbednost naših sugrađana, kako ovih mališana, tako i svih ostalih učesnika u saobraćaju. Započeli smo mnogo projekata upravo u toj oblasti, pre svega, u zoni škola koje ćemo sve posebno obeležiti i saobraćajno regulisati, kao i na onim tačkama gde je povećan broj saobraćajnih nezgoda. Dajemo akcenat upravo na bezbednost i tako će ostati i 2015, a nadam se i u narednim godinama  - rekao je Janjić  
 
 
Gradonačelnik je, po završetku časa edukacije u kom su učestvovali učenici zrenjaninske OŠ "Žarko Zrenjanin", svim polaznicima uručio prigodni edukativni materijal, koji će im poslužiti da i u školi unaprede znanja stečena na saobraćajnom poligonu. 
 
Mirko Petrović, šef Odseka za poslove iz oblasti saobraćaja pri Gradskoj upravi i koordinator projekta, rekao je da je ovo još jedna u nizu akcija koje organizuje Savet za bezbednost saobraćaja. 
- Akcija "Spretno i pametno u saobraćaju" odvija se u okviru kampanje "Bezbedna deca u saobraćaju" i svi učesnici će ovde proći praktićnu obuku kako da se ponašaju u određenim situacijama u saobraćaju. Kategorija đaka prvaka je zanimljiva zato što oni u tom uzrastu počinju samostalno da učestvuju u saobraćaju, kao pešaci, tako da im ovaj vid edukacije može biti od velike koristi – naveo je Petrović.
 
   
 
   
 
Tokom programa edukacije na saobraćajnom poligonu svaka grupa dece prolazi kroz radionicu u trajanju od 45 minuta. Prvi deo radionice koji traje 30 minuta je prolazak kroz poligon, dok  se drugi deo radionice, u trajanju od 15 minuta, sprovodi na prostoru rezervisanom za igru, gde sa edukativnim timom, kroz kviz i igrice, deca ponavljaju osnovna pravila u saobraćaju i dobijaju edukativni materijal.