Održan prvi Festival dečjeg folklora Banata i istočne Hercegovine

U organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina, KUD "Klek", MZ Klek i Udruženja Hercegovaca i prijatelja Hercegovine, proteklog vikenda u Kleku je održan I Festival dečjeg folkolora Banata i istočne Hercegovine. Uz učešće deset kulturno-umetničkih društava, festival su svečano otvorili gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić i predsednik Udruženja Hrecegovaca i prijatelja Hercegovine srednjeg Banata Uroš Milojević, a otvaranju je prisustvovao i načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, kao i predstavnici lokalnih samouprava mesta iz istočne Hercegovine, čiji su ansambli učestvovali na festivalu.. 
 
 
Predsednik Udruženja Hrecegovaca i prijatelja Hercegovine srednjeg Banata Uroš Milojević nadahnuto je govorio o potrebi povezivanja ovih krajeva i negovanja tradicije.
- Poštujemo svoje pretke, ali svijamo gnezdo našem potomstvu ovde, u Banatu, te nam je jedan od ciljeva da međusobno spoznamo kulturu Banata i kulturu Hercegovine, da povežemo ove regione i doprinesemo i uzajamnom povezivanju naroda i kultura u jedinstveni srpski duhovni prostor – kazao je Uroš Milojević i dodao da, praktično, nema mesta u Banatu u koje bar neko nije došao iz regiona Hercegovine.
- Takva sagledavanja i htenja su nas motivisala da, kroz igru, pesmu i folkor, prihvatanjem i gostoprimanjem, povežemo što više gradova i mesta, da sačuvamo od zaborava izvornost i vrednost minulih vremena. Deca rado prihvataju uzajamnost smeštaja, te takvo povezivanje olakšava i obezbeđuje sledeća susretanja.
 
   
 
Upravo druženje i upoznavanje mladih, kao najveći značaj ovog festivala, ističe i gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, koji je rekao da su učinjeni veliki napori da se na festivalu okupi toliko učesnika, kao i da bi on trebalo da postane tradicionalan.
- Veliko nam je zadovoljstvo da nakon bratimljenja Zrenjanina i Trebinja prošle godine, nastavljamo i proširujemo saradnju. Često navodimo da je najlakše uspostaviti saradnju u oblasti kulture i sporta, ali nije bilo lako organizovati ovakav festival i okupiti sve ove učesnike. Drago nam je i što gosti neće posetiti samo mesta gde je većinski živalj poreklom iz Hercegovine, već i druga mesta u srednjem Banatu, poput Melenaca, gde je takođe organizovan zapažen nastup učesnika festivala. Svakako da nam je želja da festival postane tradicionalan – istakao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. 
 
   

Festivalski program je počeo svečanim defileom učesnika kroz Klek, da bi potom narodno stvaralaštvo predstavile dečje i omladinske grupe  GKUD "Alat Swislion" (Trebinje), KUD "Hercegovina" (Petrovo Polje), KUD "Ljubinje"  (Ljubinje), KUD “Berkovići” (Berkovići), KUD “Vladimir Gaćinović” (Bileća), KUD “Kolo” (Melenci), KUD “Pionir” (Zrenjanin), KUD “2. oktobar” (Žitište), KUD "Vlado Tomanović" (Sečanj) i domaćini, KUD “Klek” (Klek). Učesnici festivala prethodne večeri su nastupili u Melencima, Sečnju i Ravnom Topolovcu, gde su takođe toplo pozdravljeni od publike.