''Siguran život među žicama'' za aradačke bele rode

Udruženje građana "Lokalni edukativno ekološki izazov" (LEEI) je, u saradnji sa Elektrodistribucijom Vojvodine, pokrenuo akciju postavlja gnezdećih platformi za bele rode. Projekat "Siguran život među žicama" je finansiran od strane kompanije NIS-a i planirano je postavljanje 40 gnezdećih platformi na teritoriji Grada Zrenjanina. Postavljanju platformi je prethodio popis gnezdećih parova bele rode na teritoriji Zrenjanina, u istom periodu kada se popis simultano sprovodio na teritoriji cele Srbije, od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Popisom je utvrđen tačan broj gnezdećih parova, priraštaj po svakom gnezdu, kao i opis mesta na kome se gnezdo nalazi. Na osnovu podataka dobijenih popisom, a u dogovoru sa Elektrodistribucijom Vojvodine, određena su mesta na kojima će se stavljati gnezdeće platforme.
 
 
Prvo naseljeno mesto u kom je započeta akcija postavljanja gnezdećih platformi je Aradac, u kom je postavljeno 11 gnezdećih platformi. Pored akcije postavljanja platformi održano je i predavanje učenicima osnovne škole u Aradcu od strane čuvenog ornitologa i biologa Ištvana Hama, člana projektnog tima. Ištvan Ham je održao čas biologije na otvorenom, na temu belih roda, uz objašnjenje značaja akcije postavljanja platformi .
 
   
 
Nakon Aradca, planirano je postavljanje gnezdećih platformi u Tomaševcu, Farkaždinu, Orlovatu, Perlezu i Tarašu. Gnezdeće platforme za bele rode su tako konstruisane da pozicioniraju gnezdo na oko pola metra iznad niskonaponskih vodova i time sprečavaju prespajanje žica građom gnezda, što može dovesti do havarije u elektro-energetskom sistemu u vlažnom periodu godine. Benefite od ovakvog rešavanja problema u vezi sa gnežđenjem belih roda na niskonaponskim vodovima imaju svi, od lokalnog stanovništva, Elektrodistribucije i, naravno, belih roda. Ideja o postavljanju gnezdećih platfomi je potekla od Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje, na ovaj način, već dugi niz godina rešavaju problem sa gnežđenjem ove zaštićene vrste.
 
   
 
Plavne reke Tisa i Tamiš, u kombinaciji sa slatinskim livadama i pašnjacima predstavljaju fantastičan hranidbeni areal ovoj vrsti, omogućavaju im raznovrsnost u ishrani i lakoću pronalaska hrane u blizini gnezdilišnog područja, a samim tim i mogućnost da izvedu veći broj mladih. Ovo je jedno od objašnjenja zašto se teritorija Grada Zrenjanina može pohvaliti najvećim brojem belih roda u Srbiji. Taraš bi posebno izdvojili kao mesto s najvećim brojem belih roda u Srbiji, što ga je nominovalo za prestižnu nagradu "Evropskog sela roda", o čemu će javnost biti posebno obaveštena, uz prigodnu prezentaciju ovog događaja koji će organizovati Grad Zrenjanin, mesna zajednica Taraš, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i LEEI.