Skupština usvojila strategije razvoja i rebalans budžeta

Odbornici Skupštine grada Zrenjanina na današnjem, 27. zasedanju, usvojili su Strategiju održivog razvoja grada Zrenjanina za period od 2014. godine do 2020. godine, Strategiju razvoja kulture grada Zrenjanina za period 2014-2022. godine i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu – Rebalans II, kao i Odluku o uspostavljanju saradnje između grada Zrenjanina, Republika Srbija i grada Uhte, Republika Komi, Ruska Federacija. Usvajanju ovih, najznačajnijih odluka današnje sednice, prethodila je polučasovna diskusija o dnevnom redu, tokom koje su odbornici opozicije izneli određen broj predloga za dopunu dnevnog reda, a koje, većinom glasova, Skupština nije prihvatila. Predsednik Skupštine Radovan Bulajić predložio je za dopunu dnevnog reda šest tačaka na koje je, na jučerašnjoj sednici, saglasnost dalo Gradsko veće. 
 
   
 
Predlog Odluke o usvajanju Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina za period od 2014. godine do 2020. godine obrazložio je gradonačelnik Čedomir Janjić. On je odbornicima predočio hronologiju izrade tog značajnog dokumenta, način i postupak njegove izrade i napomenuo kontinuitet ove s prethodnom strategijom. 
- Želimo, naravno, da Zrenjanin bude grad koji ima luku, aerodrom, univerzitet i da bude povezan autoputem ne samo s Beogradom i Novim Sadom, već i sa drugim gradovima. U novom ciklusu strateškog planiranja korigovaćemo greške nastale u procesu implementacije, uvrstićemo dodatne aktivnosti i nove mehanizme, ali i usavršiti metodologiju rada, usvajati jeftinija, jednostavnija, efikasnija i racionalnija rešenja – naznačio je gradonačelnik Janjić. 
 
Gradonačelnik Janjić naznačio je i dominantne probleme, pobrojane u Strategiji, a potom i predstavio strateške ciljeve i prioritetne projekte.
 -  Tokom izrade strategije definisani su ciljevi i predloženo je 404 projekta koji će doprineti boljem životu i standardu, kako u gradu, tako i u naseljenim mestima. Najviše projekata tiče se ekonomije odnosno ekonomskog razvoja grada, privrede i poljoprivrede, ali se vodilo računa i o unapređenju životne sredine, društvenog razvoja i infrastrukture. Ovo je samo predlog, što ne znači da je taj broj projekata konačan i da tokom implementacije Strategije neće biti novih – dodao je gradonačelnik Zrenjanina. 
 
   
 
Strategijom je određeno deset prioriteta: unapređenje kvaliteta pijaće vode na teritoriji Grada Zrenjanina, rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnja regionalne deponije s reciklažnim centrom u Zrenjaninu, unapređenje kvaliteta i kapaciteta industrijskih i slobodnih zona, unapređenje agrarne infrastrukture i sistema odbrane od elementarnih nepogoda, izgradnja sistena za prečišćavanje otpadnih voda, rehabilitacija, rekonstrukcija i izgradnja lokalnih puteva na teritoriji Grada Zrenjanina, povećanje stepena prerade i finalizacije poljoprivrednih proizvoda, razvoj instrumenata populacione politike i aktivnosti na zaštiti porodica s malom decom, kao i razvoj novih kapaciteta obrazovanja i vaspitanja
 
Predlog Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina za period od 2014. godine do 2020. godine prisutni odbornici su usvojili velikom većinom od 47 glasova "za" i bez diskusije, a za njegovo usvajanje je glasala  i većina odbornika opozicije.
 
Nakon temeljnog obrazlaganja od strane članice Gradskog veća Dubravke Bulovan Bengin, odbornici su usvojili i Strategiju razvoja kulture grada Zrenjanina za period 2014-2022. godine, a potom i Odluku o uspostavljanju saradnje između grada Zrenjanina, Republika Srbija i grada Uhte, Republika Komi, Ruska Federacija. 
 
   
 
Većinom glasova usvojen je i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu – Rebalans II, i to su bile ključne tačke današnjeg zasedanja. U skladu s Predlogom Odluke o rebalansu budžeta, došlo je do izmena u programima poslovanja i rada javnih preduzeća i ustanova, direktnih i indirektnih budžetskih korisnika i usvajanje tih odluka bila je tema većeg dela današnje sednice koja je, neuobičajeno dosadašnjoj praksi, okončana već oko 13.30 časova. Dopunjeni dnevni red obuhvatio je 34 tačke.
 
Predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić dao je kratku ocenu 27. sednice gradskog parlamenta.
- Kao najznačajniju tačku izdvojio bih usvajanje Strategije razvoja grada, a od strateških ciljeva najbitnije je snabdevanje pijaćom vodom građana Zrenjanina. Tender se završava 3. novembra i ako sve bude kako treba, u roku od 6 do 9 meseci mogao bi se rešiti taj višedecenijski problem grada. Uporedo se radi i na projektima povezivanja s velikim centrima, Beogradom i Novim Sadom, izgradnje brzih puteva, imamo već i najave nekih investicionih fondova koji bi preuzeli koncesiju, što se tiče pravca Zrenjanin – Beograd. Što se tiče pravca Zrenjanin – Novi Sad, na proleće bi trebalo da se radi rekonstrukcija puta od izlaska iz Zrenjanina do žabaljske raskrsnice, tako da smo, pored ostalih infrastrukturnih ulaganja u periodu 2014-2020, zacrtali i ciljeve koje nam je činiti, kao i kontrolu izvršavanja  - izjavio je Bulajić po završetku sednice.