Važno i rešavanje socijalnih problema

Gradonačelnk Zrenjanina Čedomir Janjić, sa svojim saradnicima, organizovao je prijem za državnog sekretara Ministаrstvа zа rаd, zаpošljаvаnje i socijаlnu politiku Lasla Čikoša. Prijemu su prisustvovali i načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan i direktorica Centra za socijalni rad Zrenjanin, Julija Bobek.
Tom prilikom razgovaralo se radu Centra za socijalni rad u Zrenjaninu, koji je državni sekretar najpre obišao i upoznao se sa proširenjem prostora, a vođeni su razgovori i o maloletničkoj delikvenciji.
 
 
 
 
Gradonačelnik Janjić je istakao da zadovoljstvo posetom, ali je naglasio da iako lokalna samouprava čini napore na rešavanju osnovnog problema, problema nezaposlenosti, nije zaboravila ni na socijalne, te da se radi i u tom pravcu kako bi se smanjio broj socijalno ugroženih sugrađana.
- Pre nekoliko dana sam najavio da ćemo formirati kancelariju za suzbijanje siromaštva i zajedno sa Centrom za socijalni rad na tome radimo vrlo intezivno. Otvaranje te kancelarije planiramo za ovu godinu. Naravno, moramo raditi i na prevenciji maloletničke delikvencije i to ćemo raditi zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Centrom za socijalni rad, ministarstvom i vladom Srbije - rekao je gradonačelnik.
 
 
 
 
Laslo Čikoš je naveo da je cilj današnje posete Zrenjaninu, ko i obilazak centara za socijlni rad upoznavanje sa poteškoćama sa kojima se susreću te institucije, a da je to prilika i za razgovor o najnovijoj uredbi Vlade Srbije u vezi radnog angažovanja. 
- Prilikom poseta ističem važnost preventivnog delovanja, jer su mnoge stvari teže za rešavanje kada dođu do kurative. Prevencija je bitna da deca ne beže sa nastave, da se spreči vršnjačko nasilje i da otkrivanje svake devijacije u ranoj fazi može lakše da se iskoreni. Na žalost, imam podatak da u je Srbiji 15000 dece prošle godine izvršilo krivična dela, ali su oni krivično neodgovorni jer nisu navršili 14 godina. To je ogroman razlog zbog kog trebamo da podstaknemo rad osnovnoškolskih ustanova da budu u dobroj saradnji sa raznim nevladinim organizacijama, sa centrima za socijalni rad kojima je zadatak da rade sa decom koja su došla na marginu - rekao je državni sekretar Čikoš.