Ambasador Švedske Krister Asp u Zrenjaninu

Njegova Ekselencija ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Krister Asp boravi danas u poseti Gradu Zrenjaninu i Srednjobanatskom upravnom okrugu. Tim povodom u sedištu Okruga organizovan je prijem za ambasadora i razgovor sa predstavnicima lokalnih samouprava sa područja Okruga, kao i razgovor sa privrednicima u prostorijama Regionalne privredne komore Zrenjanin. Ambasador Švedske u popodnevnim časovima posetiće i zrenjaninsku Slobodnu zonu, najbolju u Evropi po podsticajima za investitore po oceni magazina "FDI Fajnešnel Tajms", i pogone švedske kompanije "LK Armatur" koja posluje u toj zoni i jedina je kompanija iz te zemlje prisutna u Zrenjaninu.
 
 
Poseta ambasadora Švedske počela je sastankom ambasadora s načelnikom Srednjobanatskog upravnog okruga Dušanom Šijanom, gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njihovim saradnicima. Nakon ovog, upriličen je i sastanak s predstavnicima svih opština Okruga - Sečanj, Žitište, Nova Crnja i Novi Bečej, koji su predstavili svoje sredine i upoznali ambasadora s njihovim potencijalima i prednostima.  
 
   
 
Nakon razgovora u sedištu Okruga, ambasador Kraljevine Švedske Krister Asp rekao je da u Zrenjaninu nije prvi put, da su mu već poznate određene činjenice o našem gradu i regionu i da je cilj današnje posete bio razgovor o tome šta ovaj deo Srbije može da ponudi Švedskoj, kao i kakve su mogućnosti dalje međusobne saradnje, odnosno prisustva švedskih privrednika i investitora na ovom području.
- Srbija će postati članica Evropske unije, a Švedska je, možda, i najjača među zemljama koje podržavaju članstvo Srbije u EU, što znači da ćemo u budućnosti ukloniti sve granice i prepreke koje usporavaju i otežavaju našu saradnju. Ne treba, međutim, čekati da Srbija postane članica Evropske unije već tu saradnju treba da gradimo od danas i za to sigurno postoje mogućnosti. Impresioniran sam činjenicom da je Slobodna zona u Zrenjaninu rangirana kao jedna od najboljih u Evropi – naglasio je ambasador Švedske i dodao da će nosilac investicija iz te zemlje uskoro postati čuvena "Ikea", što bi trebalo da proizvede i sekundarne efekte za ekonomiju u Srbiji.
 
 
- U Zrenjaninu imamo već jedno švedsko preduzeće i videli smo da u švedskoj poslovnoj zajednici raste zainteresovanost za srpsko tržište. To je obrazac koji smo viđali i ranije, kada neka zemlja treba da postane članica Evropske unije. Proteklih godina povećao se broj firmi koje su došle, posebno u oblasti informacionih tehnologija. "Ikea" je odmakla u svojim planovima etabliranja na srpskom tržištu i tokom naredne godine počeće gradnja njihovih kapaciteta, što je značajno, jer kada jedna kompanija tipa "Ikee", koja je od svetskog značaja, pokaže interesovanje za srpsko tržište i reši da ovde posluje, to povećava zainteresovanost i drugih preduzeća prema tržištu kom je "Ikea" ukazala poverenje – kazao je ambasador Asp. 
 
Načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan ocenio je posetu Njegove Ekselencije ambasadora Kraljevine Švedske kao veoma značajnu i podseća da je poseta dogovorena još pre tri meseca.
- Poseta je osmišljena tako da su predstavnici svih pet lokalnih samouprava imali priliku da, tokom dvočasovnog razgovora, predstave Njegovoj Ekselenciji uslove pod kojima švedski investitori mogu da investiraju u industrijske zone u Zrenjaninu i u ostale privredne subjekte, kao i u drugim opštinama Srednjobanatskog okruga. Razgovorima u Regionalnoj privrednoj komori prisustvovaće i Viktor Kobjerski, sekretar u Privrednoj komori Srbije, čime pokazujemo koliko nam je značajna današnja poseta švedskog ambasadora. Očekujemo dolazak švedskih kompanija u našu državu, a učinićemo sve da neke od njih posluju i u našem okrugu i s tim ciljem smo i pristupili današnjim razgovorima – istakao je načelnik Šijan.
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo posetom diplomatskog predstavnika jedne visoko razvijene države, kakva je Švedska.
- Radi se o državi s kojom i Republika Srbija pokušava da ostvari mnogo bolju saradnju. Naravno, moji saradnici i ja iskoristili smo priliku i posetu ambasadora Švedske da mu predstavimo Zrenjanin i sve pogodnosti koje grad nudi investitorima koji bi bili raspoloženi da iz Švedske dođu u Srbiju, odnosno Zrenjanin, da ovde otvore svoje pogone i zaposle naše sugrađane – rekao je gradonačelnik Janjić nakon današnjeg, po opštoj oceni, veoma konstruktivnog sastanka i razgovora s ambasadorom Kraljevine Švedske, Kristerom Aspom.