Grad Zrenjanin - rod i bezbednost

Potpisivanjem Evropske povelje, Grad Zrenjanin je prihvatio obavezu, da razvije i usvoji Akcioni plan rodne ravnopravnosti i nadalje ga primenjuje. Jedan od prioriteta u Lokalnom akcionom planu za Grad Zrenjanin jeste sprečavanje nasilja nad ženama i u porodici, što podrazumeva i pitanje bezbednosti ranjivih grupa, žena, dece i starih.
 
Rod i bezbednost je jedna od tema koje će zaokupiti pažnju Saveta za rodnu ravnopravnost i podrazumevaće adekvatno ulaganje resursa lokalne samouprave u rešavanje ove  aktuelne problematike. Fenomen nasilja i pitanja bezbednosti spadaju u domen šire društvene zajednice i rešavaju se na svim nivoima, od lokalnog do nacionalnog.
 
Kao potpisnica Evropske povelje , Grad Zrenjanin, priznaje “pravo svake žene i muškarca na bezbednost i slobodu kretanja, kao i pravo da se osećaju sigurno, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru.” Osim političke volje, za funkcionalnost i operativnost lokalnog mehanizma je važno i poznavanje pravila, procedura i delovanja, kao i uključivanje zaposlenih u lokalnoj administraciji. Kako je uvođenje rodne perspektive nova praksa u institucijama, njeno sprovođenje zahteva određena znanja i veštine.
 
 
U okviru projekta “Razvoj kapaciteta lokalnih akter/ki zaduženih za bezbednost i rodnu ravnopravnost “ koji SKGO realizuje uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, u Kraljevu je 28. i 29.oktobra organizovan obuka namenjena licima koja su zadužena i uključena u pružanje usluga bezbednosti na lokalnom nivou. Grad Zrenjanin su na tom skupu predstavljali predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost, zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev i koordinatorka za rodnu ravnopravnost Gradske uprave Zrenjanin Ljiljana Lazarević.
 
Višestruka diskriminacija najranjivijih grupa, kao sto su žene sa invaliditetom, žene u ruralnim sredinama, stari, bolesni i romska populacija, najhitniji su zadaci sa kojima će se suočiti Savet za rodnu ravnopravnost i grad Zrenjanin u narednom periodu, zaključak je skupa u Kraljevu.