Gradonačelnik Janjić u poseti Delegaciji EU

Na poziv Oskara Benedikta, zamenika šefa Delegacije EU u Srbiji, koji je u Zrenjaninu  boravio tokom obeležavanja 9. maja, Dana Evrope i manifestacije "Evropsko selo 2014", delegacija Grada Zrenjanina, predvođena gradonačelnikom Čedomirom Janjićem, juče je posetila kancelariju Delegacije EU u Beogradu, s ciljem unapređenja međusobnih odnosa i razvijanja dalje saradnje.
 
Pored Oskara Benedikta,  ispred Delegacije EU  sastanku su prisustvovali i Rihard Maša, prvi sekretar, šef Odeljenja operative, Ivanka Todorova, projekt menadžer, Ramunas Janušauskas, šef Odeljenja za informacije, komunikaciju i pres i Mirjana Gelo, koordinator EU INFO KUTAKA u Novom Sadu i Nišu.
 
U delegaciji Grada Zrenjanina bili su  Ivan Dević, pomoćnik gradonačlnika za investicije, Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika za lokalno-ekonomski razvoj, Vinko Simeunović, koordinator projekta "Upravljanja otpadnim vodama Grada Zrenjanina" i Marija Harmat, prevodilac i koordinator manifestacije "Evropsko selo" i drugih projekata u koje je uključena Delegacija EU.
Glavne teme razgovora ticale su se  prioritetnih neprofitabilnih  projekata  koje Grad ne može da  realizuje bez finansijske podrške EU, a u pitanju su, pre svega, gradnja prečistača otpadnih voda, Regionalne deponije i reciklažnog centra, izmuljavanje Begeja i  ponovno uspostavljanje njegove plovnosti na celoj  dužini kroz Srbiju, ali  i završetak projekta rekonstrukcije jezera, centra za paraolimpijske sportove i  drugi projekti.
 

Projekat  "Upravljanje otpadnim vodama Grada Zrenjanina", u  vrednosti od 20 miliona evra je u fazi pripreme i  usklađivanja prema  EU kriterijumima, uz maksimalnu podršku EU Delegacije. Studija izvodljivosti za  Regionalnu deponiju i reciklažni centar je takođe završena, a projektne aktivnosti se odvijaju po planu, te se tokom sledeće nedelje  očekuje potpisivanje sporazuma o saradnji  Grada  Zrenjanina i opština Žitište,  Titel i  Sečanj.
 
Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt istakao je neophodnost  blagovremenog  pripremnog rada na  prioritetnim projektima i njihovog uključivanja  na jedinstvenu  listu projekata koje odobrava Vlada Srbije, radi apliciranja za sredstva iz strukturalnih EU fondova, koji će  biti dostupni nakon prijema  Srbije u EU. On je takođe  skrenuo pažnju na  problem neiskorišćenosti raspoloživh sredstava  za novoprimljene EU  zemlje članice, navodeći  najskoriji  primer Hrvatske.
 
Gradonačelnik Čedomir  Janjić je, odgovarajući na pitanje, potvrdio da  administracija Grada Zrenjanina raspolaže kvalifikovanim kadrovima stručnim za realizaciju navedenih prioritetnih projekata.
 
S druge  strane, razgovaralo se i  o promovisanju EU vrednosti i informisanja  građana i šire javnosti o mogućnostima koje  se već sada  pružaju građanima Srbije,  a koje  će se znatno proširiti dobijanjem punopravnog EU članstva. "Razbijanje mita o EU", kako je rekao šef Odeljenja za informisanje, komunikaciju i pres Ramonas Janušauskas, "i upoznavanje javnosti za konkretnim mogućnostima, posebno za mlade, jedna je od  aktivnosti na kojima se intenzivno radi. Nedavno su otvoreni informativni centri u Novom Sadu i Nišu, a na predlog gradonačelnika Čedomira Janjića,  možemo očekivati  otvaranje EU informativne kancelarije u Zrenjaninu, čim se za to steknu uslovi", dodao je Janušauskas.
 
Takođe je na ovom sastanku bilo govora i o mogućnostima maksimalnog iskorišćenja regionalne internet televizije, u okviru  projekta "Euro-Banat internet TV", koji  je proglašen najboljim prekograničnim projektom /Rumunija-Srbija/, za EU informisanje.
 
Zaključujući sastanak, obe strane su izrazile spremnost i dobru volju za dalje razvijanje  saradnje na obostranu korist, a pre svega građana Zrenjanina.