Saradnja Garancijskog fonda AP Vojvodine i Grada Zrenjanina

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće danas je potpisan Sporazum o saradnji između Garancijskog fonda AP Vojvodine i Grada Zrenjanina. Sporazum su potpisali  gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktor Fonda Goran Vasić.

Potpisivanjem ovog sporazuma stvoriće se uslovi za razvoj i poslovanje malih i srednjih pravnih lica, preduzetnika i registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, povećanja zaposlenosti i konkurentnosti, povećanja izvoza i podizanje nivoa tehničko tehnološke opremljenosti, kao i razvoj novih tehnologija, patenata i inovacija.

 

 

Kako se danas moglo čuti ovim Sporazumom biće uspostavljena sardnja na realizaciji postojećih konkursnih linija Garancijskog fonda, razvoju novih konkursnih linija Fonda u skladu sa ptrebama lokalne samouprave, zajednički nastup prema bankama, edukacija, zajednička izrada projekata i apliciranje kod domaćih i stranih institucija, kao i svi drugi oblici saradnje koji će doprineti povećanju razvojnih kapaciteta lokalne samouprave.

Gradonačelnik Janjić je istakao da potpisivanje Soprazma prvi korak i izrazio nadu da će biti velikih efekata, pre svega u pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

- Trudimo se, kao što smo to činili i u prethodnom periodu, da na razne načine pomognemo poljoprivrednicima i pre dva meseca smo izašli sa programom gde smo 10 miliona udružili sa poslovnim bankama i subvencionisali kredite. To se pokazalo kao veoma dobar potez i to smo videli po zainteresovanosti poljoprivrednika za tim kreditima. Siguran sam da ćemo zajedno sa našim partnerima iz pokrajine uspeti mnogo polvoljnije i dugoročnije kredite da obezbedimo našim poljoprivrednicima - rekao je gradonačelnik Janjić i istakao da je poljoprivreda jedan od resursa koji u našem gradu može biti mnogo iskorišteniji i namera lokalne samouprave jeste da pomogne poljoprivrednicima.

 

 

Goran Vasić je istakao da je zahvaljujući podršci gradonačelniku i Gradskoj upravi danas potpisan krovni sporazum koji će omogućiti, kako je dogovoreno, u prvoj realizaciji domen poljoprivrede, kako bi poljoprivrednici mogli da nabave opremu i sve ono što im treba kreditnim linijama na 5 ili 7 godina i koji će, zahvaljujući ovoj podršci, sa sadašnjih 7,5 odsto, koliko je prosečna kamatna stopa, biti mnogo povoljniji sa kamatnom stopom od 2 do 4 odsto.

- Što se tiče administrativnih procedura one će se sve obavljati u zgradi lokalne samouprave i na taj način će biti jednostavnije, a pored toga ćemo omogućiti da se deo dokumentacije koja ide na podnošenje pokrajinskim i republičkim organima uprave biti obrađeni što je dodatni servis na usluzi poljoprivrednicima - rekao je Vasić i naveo da će se kroz ove mere omogućiti značajna podrška poljoprivrednom sektoru, što je od velikog značaja za Zrenjanin koji poseduje značajne površine pod poljoprivrednim zemljištem.