Svečana akademija povodom godišnjice od osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora

U sali Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" održana je Svečana akademija, kao segment obeležavanja 31. oktobra, dana kada je 1918. godine u Velikom Bećkereku osnovan prvi Srpski narodni odbor u Vojvodini, telo čiji su predstavnici odigrali veoma značajnu ulogu u danima okončanja Prvog svetskog rata, preuzimanja vlasti u gradu, kao i na Velikoj skupštini u Novom Sadu, 25. novembra 1918. godine, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Banata, Bačke, Baranje i Srema Srbiji.
 
 
Himnu "Bože pravde" otpevale su članice hora "Žene mironosice", pod upravom Zorice Kecić, da bi se, potom, prisutnima na Svečanoj akademiji obratio gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić. Glumac NP "Toša Jovanović" Milan Kočalović prezentovao je šta se događalo tih sudbonosnih dana i na koji način su izvršene velike istorijske promene na ovim prostorima, a u nastavku programa, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu Vesna Stanković izvela je monodramu "Milunka Savić", posvećenu toj heroini Prvog svetskog rata.
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da danas obeležavamo devedeset šest godina od formiranja prvog Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku.
"Osvrtanjem u prošlost za gotovo čitav jedan vek, mirne duše možemo zaključiti, sa ove istorijske distance, da 31. oktobar ostaje jedan od najznačajnijih datuma u istoriji ovog grada. Po željenim ciljevima, po ostvarenim rezultatima i po načinu i metodu kako su ostvarivani, služe časti i istorijskoj slavi njegovih protagonista - dr Slavka Županskog, dr Emila Gavrila, dr Andrije Vasića i njihovih saradnika, koji su, ovim činom, krunisali viševekovnu borbu srpskog naroda za oslođenje i težnje za ujedinjenjem.
U slavu naših predaka, vizionara, naših slavnih sugrađana, večeras im odajemo sve počasti i podsećamo se njihovih značajnih istorijskih dela. Vaskrsavajući i ne zaboravljajući prošlost i tradiciju, negujmo sadašnjost razmišljajući o vremenima koja su pred nama i boljem i lepšem životu za sve Zrenjanince", poručio je gradonačelnik Janjić.
 
O atmosferi i prilikama u gradu u vreme velikih promena, jedan od glavnih učesnika, dr Slavko Županski, zapisao je sledeće:
"Neprijatan i slab organizam Austro-Ugarske nije mogao da izdrži tegobu dugog i teškog rata. Sredinom 1918. godine javljaju se nesporni znaci da počinje rasulo, a kada je posle proboja na Solunskom frontu bilo izvesno da se navala približava mađarskoj granici, svi su izgubili glave. Mi, Srbi u Vojvodini, imali smo zadatak da organizujemo sve narodne snage za dejstvo u pogodnom trenutku i na pogodnom mestu. Mi, Bečkerečani, obavili smo tu radnju tačno i časno."
 
   
 
Prva javna sednica Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku održana je 31. oktobra. 1918, u dvorani Srpske pravoslavne crkvene opštine. Sednici je prisustvovalo devet osnivača: dr Andrija Vasić, Prota Žarko Stakić, pop Dragutin Mojić, Živko Ž. Terzin, Milan Rakić, Paja Ristić, Svetozar Isaković, Jefta Vukov i dr Slavko Županski. Za predsednika je izabran, na predlog dr Slavka Županskog, doktor Andrija Vasić, advokat, a potpredsednici su bili dr Slavko Županski i Živojin Terzin. Za počasnog predsednika je izabran stari vođa Srba i organizator političkih akcija sa Slovacima i Rumunima, advokat dr Emil Gavrila.