Prijem za sportiste i trenere, osvajače medalja sa međunarodnih takmičenja

Danas je u Gradskoj kući u Zrenjaninu priređen prijem za grupu sportista iz našeg grada, osvajače medalja sa međunarodnih takmičenja održanih u proteklom periodu. Sportiste su primili članica Gradskog veća Zlatana Ankić i generalni sekretar Sportskog saveza Grada Zrenjanina Simo Salapura, a prisustvovalo je šestoro sportista i njihova četiri trenera - Ivana Popadić Popov (savate), Đorđe Salapura i Dejan Cvrkota (karate), troje članova Sportskog kluba za decu i omladinu s posebnim potrebama "Hendi sport" - Valentina Manojlov, Ivan Fodor i Filip Bartole,  kao i treneri Slobodan Popov, Saša Savić, Vladimir Ilić i Borislav Nuhanović.
 
 
Članica Gradskog veća Zlatana Ankić rekla je da  je ovo je dobra prilika da ugostimo uspešne zrenjaninske sportiste, ali i sumiramo sportske rezultate u protekloj godini.
- Ovde vidimo poznata lica, ima i novih, a ono što je dobro je da su svi dovoljno mladi i ako nastave ovako da treniraju sigurno je da će se dobri rezultati i ponoviti. Gradska uprava ima opredeljenje da s ovakvom politikom nastavi i sledeće godine i realizuje zacrtane ciljeve, gde su prioriteti vrhunski sport, školski sport i sport za osobe s posebnim potrebama. Naravno, nećemo zaspostavljati ni sport u seoskim sredinama, čijim ćemo klubovima takođe pokušati da pomognemo – istakla je Zlatana Ankić.
 
    
 
Generalni sekretar SSGZ Simo Salapura rekao je da je ovim prijemom nastavljena dobra praksa i saradnja s Gradskom upravom, a najavio je, po prvi put, novogodišnji skup sportista, sportskih radnika i svih koji imaju dodirnih tačaka sa sportom.
- Današnjim prijemom zaokružujemo ovu godinu i najavljujemo okupljanje za ponedeljak, 22. decembar, u 12 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće, gde ćemo sumirati rezultate, porazgovarati i projektovati neke ideje za narednu godinu – kazao je Salapura.
 
Članica savate kluba "Banat" Ivana Popadić Popov osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u savateu u Rimu, u kategoriji do 52 kg, održanom u novembru mesecu. Ona je u finalu poražena od francuske takmičarke Charlene Marko. Ivana je izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima u godini koja je na izmaku, ali i ukupnim sportskim dometima.
- Zaista sam zadovoljna rezultatima, dva puta sam bila vicešampionka sveta, jednom treća, tri puta prvak Evrope, studentski prvak sveta, a ono što me očekuje je prvo odmor i pauza, pa nastavak sezone naredne godine, kako za mene, tako i za moje učenike koje treniram – istakla je vicešampionka sveta u savateu.  
 
    
 
Član karate kluba „Zrenjanin“ i reprezentacije Srbije Đorđe Salapura dvostruki je osvajač zlatne medalje sa Balkanskog šampionata u Sofiji minulog vikenda u juniorskoj konkurenciji – u pojedinačnom i u ekipnom nastupu. Na istom takmičenju član karate kluba "Zadrugar" i državne reprezentacije Dejan Cvrkota osvojio je srebro u ekipnoj konkurenciji. Salapura ne krije zadovoljstvo zbog osvojenih zlatnih medalja, ali već razmišlja o narednim takmičenjima.
- Već za mesec dana očekuje me evropski šampionat u Švajcarskoj, gde se takođe nadam uspehu – optimista je Salapura.
 
Pod sloganom "Games of The Heart", od 9. do 20. septembra, u belgijskom gradu Antverpenu, održane su evropske letnje igre "Specijalne olimpijade". Ovo sportsko dešavanje skupilo je 2.000 sportista sa posebnim potrebama iz 58 evropskih zemalja, a takmičari iz Srbije postigli su veoma zapažene rezultate u 6 sportskih disciplina. U stonom tenisu postignut je jedan od najvećih uspeha. Dubl koji su sačinjavali Valentina Manojlov (sportista) i Nataša Živkov (pratilac), osvojile su bronzanu medalju u najjačoj diviziji (prvoj), dok je Ivan Fodor, koji se takmičio u 6. diviziji (od ukupno 17), osvojio bronzu. Od zrenjaninskih takmičara nastupao je još Filip Bartole, koji je, kao član fudbalske selekcije Srbije, osvojio zlatnu medalju u 4. diviziji. Trener stonoteniske ekipe Specijalne olimpijade Srbije bio je Borislav Nuhanović, inače trener u zrenjaninskom "Hendi sport klubu".

S prijema su izostali karatistkinja Marina Radičević i rukometaš s invaliditetom Milivoje Brakočević, koji su osvojili dve bronzane medalje na Balkanskom šampionatu u Sofiji (Radičević), odnosno bronzanu na Svetskom prvenstvu za osobe sa oštećenim sluhom u Turskoj, kao član reprezentacije Srbije (Brakočević). Njima je, takođe, ovom prilikom odato priznanje za postignute rezultate.