U Zrenjaninu predstavljen SEAF fond

Predstavnica SEAF Opportunity Serbia Fund, Lorena Macura predstavila je danas, u sedištu srednjobanatskog upravnog okruga, predstavnicima lokalnih samouprava ciljeve i način funkcionisanja tog fonda.

Ona je najpre razgovarala sa načelnikom okruga Dušanom Šijanom i gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem koji je istakao da je prisustvo SEAF-a u Zrenjaninu od velike pomoći ovdašnjim preduzetnicima, a to se, kako je rekao, pokazalo na primeru kompanije “Gomex” sa kojim taj fond sarađuje od 2007. godine. Takođe, ocenio je Janjić,  veoma je značajna i prezentacija Fonda privrednicima, koja je kasnije organizovana u prostorijama Regionalne privredne komore Zrenjanin, jer za ovakvu vrstu pomoći postoji interesovanje preruzetnika.

 

 

Načelnik Šijan je rekao da saradnja sa SEAF-om može unaprediti privredni ambijent u Srednjobanatskom okrugu, a da je, između ostalog, cilj današnjeg sastanka upoznavanje sa uslovima investiranja u okrugu. 

Macura, investicioni direktor u tom fondu, objasnila je da SEAF Opportunity Serbia Fund, koji je osnovan u septembru ove godine za područje Srbije, nudi srpskim firmama u privatnom vlasništvu podršku menadžmentu i mogućnost dokapitalizacije, kao alternativni način finansiranja brzog razvoja poslovanja. Fond za Srbiju raspolaže sa 10 miliona evra namenjenih za ulaganje u mala i srednja preduzeća koja imaju perspektivu rasta,  stabilna su u poslovanju i izvozno orijentisana. Prednost imaju kompanije u oblasti poljoprivrede, proizvodnje, trgovine, distribucije, tehnologije i obnovljivih izvora energije. 

 

 

Ona je navela da je prva investicija u Srbiji bila u kompaniji “Gomex”, a koja se izuzetno razvila u proteklih 7 godina i sa 16 maloprodajnih objekata došla na 116 maloprodajnih objekata.

Sedište SEAF Opportunity Serbia Fund, čije je sedište u Vašingtonu, ima predstavništvo u Beogradu.