''Uvođenje novih koncepata bezbednosti i pogleda na rod''

Kako definisati nadležnosti lokalne samouprave u oblasti bezbednosti, jedno je od pitanja kojima je otvoren dijalog na 3. modulu obuke za rod i bezbednost, održanom 8. i 9. decembra u Kraljevu u okviru projekta “Razvoj kapaciteta lokalnih aktera zaduženih za bezbednost i rodnu ravnopravnost”, koji SKGO realizuje uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.
 
 
Suštinski značaj za obuhvatanje specifičnih problema i ciljeva realizacije strategije u sprečavanju nasilja je način organizacije na nivou lokalne samouprave. Kako povezati rodnu ravnopravnost i bezbednost na lokalnom nivou, biće otvorena tema u narednom periodu, kojom će se baviti i Grad Zrenjanin u narednom periodu.
 
Upoznavanje sa osnovnim analitičkim tehnikama koje su neophodne za planirane promene, kao i neophodna znanja za implementaciju planiranih promena koje treba da obezbede veću sigurnost svih u lokalnoj zajednici.
 
   
 
Bezbednost se u ovom slučaju posmatra kao intersektorsko pitanje, aza unapređenje stanja, potrebna je saradnja svih zainteresovanih strana, od lokalnih samouprava preko Centara za socijalni rad, domova zdravlja, policije, civilnog sektora, medija, pa i samih građana.
 
Svi učesnici su primili sertifikate o završenoj obuci u ovoj oblasti i stečenom znanju i veštinama - za naš grad predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost Ljubomir Stanisavljev i Koordinatorka za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lazarević.
 
      
 
Veoma je važno istaći značaj uvođenja novih koncepata bezbednosti i pogleda na rod, posebno u ovom trenutku kada je u toku formiranje Radne grupe Grada Zrenjanina, koja će zajedno sa svim direktno i indirektno zaduženim za oblast bezbednosti na lokalnom nivou, učestvovati u sistemu prevencije i zaštite svih žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima.