Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić u Zrenjaninu - uspešna realizacija projekta ''Edukacijom do posla''

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić posetio je danas Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" i Visoku tehničku školu strukovnih studija u Zrenjaninu, s ciljem upoznavanja s različitim programima obuke i stručnog osposobljavanja studenata i polaznika, koji ove visokoškolske ustanove realizuju u saradnji s kompanijama NIS AD i "Levi 9 Global Sourcing". 
 
 
Podsećamo, Grad  Zrenjanin, uz  podršku Ministarstva  omladine  i  sporta i u saradnji sa Tehničkim  fakultetom "Mihajlo Pupin", Visokom tehničkom školom strukovnih studija i Srednjom tehničkom školom, realizuje obuku za 90 kandidata, i to za 20 zavarivača i 30 pomoćnih radnika na bušenju i održavanju, za potrebe kompanije NIS AD, dok se, za kompaniju iz oblasti informacionih tehnologija "Levi 9 Global Sourcing" organizuje obuka za 40 programera. U pitanju je projekat "Edukacijom do posla", sprovodi se za poznate poslodavce i ono što je najznačajnije, daje polaznicima mogućnost da, nakon uspešno sprovedene obuke, dobiju posao u tim kompanijama.
 
 
Takođe, od ove školske godine, TF "Mihajlo Pupin" školuje 50 studenata na studijskom programu "Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa", jedinom te vrste u Srbiji, o čemu je ministra informisao dekan prof. dr Milan Pavlović, a s projektima kompanije "Levi 9 Global Sourcing" upoznao ga je direktor razvojnog centra te kompanije u Srbiji Jan Dolinaj.
 
U delegaciji koja je posetila Zrenjanin bili su i Mateo Landi, ekspert organizacije Ujedinjenih nacija UNIDO za oblast zapošljavanja i preduzetništvo mladih, kao i državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak.
 
Studenti i polaznici obuke su ministru predočili velika očekivanja od ovakvih projekata i izrazili svoje zadovoljstvo načinom na koji stiču znanja, neophodna da bi se, nakon studija, mogli s pravom nadati i zaposlenju u tim kompanijama. Njihova iskustva su izuzetno pozitivna i zadovoljni su, kako uslovima u kojima se obučavaju i školuju, tako i stepenom znanja i veština koje stiču.
 
   
 
Visoka tehnička škola strukovnih studija vrši obuku 20 zavarivača, koji, između ostalog, znanja stiču na, trenutno, jedinom simulatoru zavarivanja na Balkanu. Rukovodilac obuke zavarivača, profesor Dušan Jovanić istakao je da su, nakon takve obuke u Visokoj tehničkoj školi, polaznici potpuno spremni za posao u renomiranoj kompaniji kakva je NIS. Ministar Udovičić prisustvovao je jednom času obuke na simulatoru, a prisutan je bio i zamenik generalnog direktora i direktor funkcije za organizaciona pitanja kompanije NIS Andrej Šibanov.
 
- Projekat na koji se prijavi 396 mladih ljudi u Srbiji, za 90 radnih mesta, pokazatelj je njegove ozbiljnosti – rekao je ministar Udovičić. - On se bavi najozbiljnijom problemom današnjice i Republike Srbije, a to je stopa nezaposlenosti. Želja je i da, kroz preobuku, damo mogućnost mladima da se zaposle, čak i na onim mestima na koja ranije nisu mogli ni da apliciraju. Jedan od problema u Republici su i deficitarna zanimanja i mladima dajemo mogućnost da biraju, da ne razmišljaju samo da svoj indeks zamene pasošem i napuste Srbiju, već da veruju u budućnost i prosperitet same Srbije. Želim da se zahvalim kompanijama NIS i Levi 9 koje su učestvovale u programu i od samog starta pokazale zainteresovanost i to je poruka za sve ostale kompanije koje sarađuju ne samo sa Ministarstvom omladine i sporta i Fondom za mlade talente, već i sa drugim ministarstvima, da  se uključe u ovakve programe – istakao je Udovičić. 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ocenio je današnju posetu ministra zrenjaninskim visokoškolskim ustanovama kao potvrdu njihovog dobrog rada i otklonio bilo kakvu sumnju oko uspešnosti realizacije navedenih projekata. 
 - Ako smo u početku ovog projekta možda i bili skeptični, pre svega, da li će biti zainteresovanih za njega, moram da izrazim oduševljenje da je njih bilo više nego što je bilo raspoloživih mesta. Nadam se da, ako se naši studenti i polaznici obuke, dobro pokažu u firmama koje su zainteresovane za njihov rad i dobiju posao, ja se nadam da ćemo, u saradnji s Ministarstvom omladine i sporta, raspisati i novi konkurs, kako bi primili i ostale naše zainteresovane sugrađane – istakao je gradonačelnik nakon posete Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija. 
 
 
U nastavku posete Gradu Zrenjaninu, ministar omladine i sporta  Vanja Udovičić prisustvovao je sastanku u načelništvu Srednjobanatskog upravnog okruga, a potom i razgovarao s gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem u Plavom salonu Gradske kuće.