NIS u Zrenjaninu otvorio prvi trening centar za obuku deficitarnih zanimanja

Budući radnici na bušaćim i remontnim postrojenjima od danas će se obučavati u NIS trening centru za obuku deficitarnih zanimanja, prvom ove vrste u Srbiji. Tim povodom, danas je u Zrenjaninu taj centar svečano otvoren, u prisustvu menadžmenta NIS-a, predstavnika lokalne samouprave - zamenika gradonačelnika Zrenjanina Saše Santovca i pomoćnika gradonačelnika Duška Radišića, dekana TF "Mihajlo Pupin" prof. dr Milana Pavlovića i direktora Tehničke škole Milinka Babića. 
 
 
NIS je, u saradnji sa gradom Zrenjaninom i Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, omogućio održavanje ovih obuka, u kojima će kurseve, pored zaposlenih, moći da pohađaju polaznici specijalizovanih obrazovnih ustanova grada i na taj način se stručno osposobiti za rad u naftnoj industriji.
 
U ovom trening centru budući radnici će biti osposobljeni za rad na bušaćem i remontnom postrojenju u zvanju: pomoćni radnik, šef tornja, vođa smene i pomoćnik vođe smene na bušaćem i remontnom postrojenju.
 
 
Nakon uspešno završenog kursa, svi polaznici će dobiti uverenje Tehničke škole iz Zrenjanina sa zvanjem "Rukovalac postrojenjima u proizvodnji nafte i gasa". Mogućnost da se dokvalifikuju ili prekvalifikuju u NIS-ovom trening centru imaće svi polaznici koji su prethodno završili neku od tehničkih škola iz Zrenjanina.
 
Na inicijativu kompanije, Tehnička škola je ponovo pokrenula smer "Rukovalac postrojenjima u proizvodnji nafte i gasa", na kome je u školskoj 2014/2015 godini upisano 30 đaka, koji će po završetku školovanja automatski biti kvalifikovani za rad u naftnoj industriji, a tokom školovanja će moći da obave stručnu praksu u NIS-ovom trening centru. Takođe, kompanija će sarađivati i sa Tehničkim fakultetom "Mihajlo Pupin" iz Zrenjanina, čiji će studenti moći da odrade praktični deo nastave u okviru centra za obuku.
 
 
Zamenik generalnog direktora NIS i direktor Funkcije za organizaciona pitanja Andrej Šibanov ocenio je otvaranje trening centra NIS-a veoma značajnim za kompaniju.
- Na ovom mestu mi možemo pripremiti za rad mlade stučnjake koji nemaju specifičnog iskustva i ovde mogu da ga steknu. U Rusiji imamo slične trening centre, opremljene u zavisnosti od lokacije, i oni su važni ne samo za obučavanje naših radnika, već i učenika i studenata, kao što će se ovde obučavati sa tehničkog fakulteta i tehničke škole, u naftnim strukama. Nastavićemo saradnju s Ministarstvom omladine i sporta i imamo planove da se ona proširi, jer su nam uvek potrebni kadrovi obučeni za profesionalni rad u našoj kompaniji – rekao je Šibanov i dodao da su ovakvi trening centri značajni i zbog toga što utiču na smanjenje povreda na radu, jer se velik značaj pridaje upravo bezbednosti na radu i polaznici obuke stiču znanja i iskustvo i iz te oblasti. 
 
 
     
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, u ime grada, zahvalio je kompaniji NIS što je upravo u našem gradu otvorila prvi trening centar u Srbiji i istakao da je ovo nastavak uspešne saradnje između te kompanije i lokalne samouprave. 
- Otvaranju trening centra prethodilo je otvaranje odgovarajućeg smera u Tehničkoj školi, kao i novog studijskog programa na Tehničkom fakultetu, za školovanje stručnjaka u eksploataciji nafte i gasa, s ciljem da dobijemo obrazovane kadrove. Ono što je dobro jeste da će učenici i studenti imati priliku da na konkretnim primerima i u realnoj situaciji vide kako nešto funkiconiše, tako da će njihova obučenost za posao biti mnogo bolja nego što je bio slučaj u ranijem periodu. Očekujem da saradnja s kompanijom NIS bude još bolja, s ciljem, prevenstveno, zapošljavanja naših sugrađana, a trenažni centar otvara mogućnost za tako nešto – kazao je Santovac.  
 
          
 
U okviru trening centra NIS-a montirano je bušaće postrojenje R-4, visine 42 metra, s maksimalnom dubinom bušenja do 3.500 metara, dok je remontno postrojenje W-1 nemačke proizvodnje, s visinom tornja od 20 metara. Sa načinom obuke prisutne je upoznao Milenko Grbović, rukovodilac trening centra.
- Ideja je da se specifičnost ovog posla, koji se ne može naučiti u školi, prenese ovde. Za tako nešto neophodno je imati adekvatne uslove, koji podrazumevaju bušaće postrojenje i remontno postrojenje. Ljudi koji nemaju iskustva ovde će se, u realnim vremenskim i radnim uslovima, obučavati kako da se bezbedno ponašaju, kako da rade sa što manje rizika i da budu spremni za rad čim dođu na toranj. Do sada je najviše problema bilo upravo iz razloga što su radnici dolazili nespremni. Takođe, ovde će se i usavršavati naši postojeći kadrovi. Obuka je podeljena na terorijski i praktični deo, a deo koji se obavlja u trening centru sadrži 96 radnih časova, dnevno po 6 časova, sa po 8 polaznika na svakom postrojenju – objasnio je Grbović.