Plivanje za časni krst održano danas i u Kleku

"Plivanje za Časni krst", po šesti put, u organizaciji Crkvene opštine Klek održano je i u tom mestu, kod ustave na Begeju, popularnog "Šlajza", a događaju je i ove godine prisustvovalo nekoliko stotina Klečana i njihovih gostiju.

 

  

 

Kao što to običaj nalaže, samom takmičenju prethodila je sveta arhijerejska liturgija i osvećivanje bogojavljenske vodice, a učesnicima i okupljenim građanima obratio se jerej Momčilo Pavličević. 

Plivanju za časni krst odazvala su se desetorica mladića, a uz njih je bila i jedna žena - Brankica Stajić iz Zrenjanina.

 

 

Kako je navela, voda i nije bila toliko hladna, kako je očekivala, a na pitanje hoće li se prijaviti i iduće godine, odgovorila je da ima i mlađih na koje je red da se pokažu.

Prvi je do časnog krsta doplivao Aćim Mijanović koji se za plivanje za časni krst prijavio prvi put.

 

  

 

- Ovo je moje prvo učešće i ono za mene znači neku vrstu pročišćenja i vraćanje vere u gospoda - rekao je Mijanović istakavši da su ovoj, današnjoj trci, svi učesnici pobednici i da svi ono nose predivne utiske.  

 

  

 

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Zrenajnina Čedomir Janjić koji je istakao da je veliko zadovoljstvo kada na ovaj dan prisustvije na dva događaja.

 

 

- Malo koja sredina se može pohvaliti da se na dve lokacije pliva. Mogu da kažem da je danas u Zrenjaninu bilo sjajno, od broja učesnika, do broja posetilaca, a ove godine, jedinstven slučaj, da u gradu imamo dva pobednika, a ovde u Kleku, učestvuje rekordan broj učesnika, među njima i jedna žena - rekao je Janjić.