Sastanak predstavnika Skupština srednjobanatskih opština

U sali Gradskog veća, održan je danas prvi sastanak predsednika i sekretara Skupština opština  srednjobanatskog regiona.

 

 

 

Taj sastanak organizovan je na inicijativu zamenika predsednika Skupštine grada Zrenjanina  (u funkciji predsednika Skupštine) Ljubomira Stanisavljeva kako bi se uspostavila trajna  i neposredna saradnja Skupštine grada Zrenjanina sa predsednicima i sekretarima SO sa  područja Srednjobanatskog upravnog okruga, uključujući i redovne sastanke najmanje  jednom mesečno, na kojima bi se razmatrale određene teme.

 

 

 

 

-Nadležnosti skupština lokalnih samouprava definisani Ustavom, Zakonom o lokalnoj samoupravi i drugim sistemskim zakonima i mi tu ne možemo ništa bitno da menjamo.

Ipak ni u ovom delu ne znači da smemo da budemo indiferentni. Naime, uglavnom po donošenju sistemskih zakona daju se zadaci lokalnim samoupravama da svojim aktima na

bliži i neposredan način regulišu pojedinosti iz date oblasti kao i način i postupak sprovođenja zakonskih odredbi. ovo je trenutak gde je potrebno da se viđamo i dogovaramo kako bi postavljene zadatke na isti ili sličan način regulisali čime bi doprineli bržem i lakšem sprovođenju mera i uspostavili pravnu sigurnost kod građana.

Drugi, ne manje bitan faktor međusobne saradnje su konkretni projekti koji se tiču svih  naši pet opština - rekao je Stanisavljev dodajući da je reč o projektima poput onih koji se tiču upravljanja otpadom, izgradnje biciklističke staze do Temišvara, izmuljavanje Begeja i izgradnja prevodnica. 

 

 

 

 

-U sledećem koraku će to biti neki novi projekti koji će zahtevati naše zajedničko angažovanje na ispunjavanju postavljenih ciljeva i sprovođenju konkretnih zadataka. I svakako  tu  je još niz drugih nepomenutih tema koje zaslužuju pažnju zajednice, rasprave  i dogovaranja.Očekujem da se najmanje jedanput mesečno,  a po potrebi i češće viđamo i to svaki put u drugoj opštini a u kom sastavu ćemo se viđati zavisi od  teme koju ćemo razmatrati - rekao je on.

 

 

 

Sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić rekao je da su ovakvi sastanci održavani nekada, ranije još, i  da su oni prilika da se iznesu konkretni, zajednički problemi i razmene opšte informacije, ali i boljeg upoznavanja, a da će ovakvi susreti pomići u kvalitetnijem rešavanju zajedničkih probema, mišljenja je i pomoćnik predsednika Skupštine Slavko Šućurović.