Udovičić: Zrenjanin grad sa najvećom inicijativom uključivanja mladih i izgradnje sportske infrastrukture

U nastavku današnje posete Zrenjaninu, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prisustvovao je sastanku koji je u Velikoj sali organizovao Srednjobanatski upravni okrug, a tema o kojoj se govorilo bila je prekogranična saradnja sa Rumunijom i mogućnosti zajedničkog pristupa sredstvima IPA fondova Evropske Unije.

Pozdravljajući prisutne, Udovičić je istakao zadovoljstvo što se na području našeg okruga realizuju veoma značajni projekti koji se tiču sporta.

 

 

Ministar Udovičić je nakon toga, u Plavom salonu Gradske kuće, razgovarao sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima. Tom prilikom, između ostalog, vođeni su razgovori o reciklaži gume i izgradnji trim staze, izgradnji paraolimpijskog centra u našem gradu, kao i o lokaciji i mogućoj izgradnji autodroma. 

Gradonačelnik Janjić je rekao da su ovo teme koje su od velikog značaja za naš grad.
- Razgovarali smo o temama koje su nam važne, a bili smo i na fakultetu i Visokoj školi i to su lepe slike i lepe priče. Mislim da smo naišli na razumevanje ministra Udovičića i što se tiče ovih drugih, možda mnogo većih i mnogo ozbiljnijih - rekao je Janjić. Upitan da kaže nešto više o trim stazi, on je rekao da će ona, najverovatnije, biti izgrađena u Karađorđevom parku. 

 

 

Obraćajući se novinarima, ministar Udovičić je istakao da je Zrenjanin jedan od gradova sa najvećom inicijativom uključivanja mladih i izgradnje sportske infrastrukture i grad koji je, kako je naveo, shvatio da, kroz izgradnju infrastrukture, može da profitira, da poveća prihod u budžetu, kao i turističku ponudu i na taj način privuče joše veći broj ljudi.

 

On je rekao i da je ministarstvo započelo brojne projekte, a da je, kroz saradnju sa Kancelarijom za mlade, u našem gradu učestvovalo i u zaštiti životne sredine, prikupljanju otpadnih guma, čijom će reciklažom biti prikupljena finansijska sredstva koja će zatim biti utrošena za izgradnju trim staze.

- Želimo da multisektorskim ulaganjem i pristupom aktiviramo sve mlade u svim gradovima Srbije, da pokažemo mladima da imaju mogućnost da biraju, da mogu da izaberu zdraviju sredinu, aktivniji život i doprinesu svom društvu - rekao je ministar  Udovičić, dodajući da je izgradnja trening centra za paraolimpijce u Zrenjaninu, o čemu se razgovaralo, izuzetno važna i to ne samo za Zrenjanin, već i Srbiju.

- Taj centar neće koristiti samo osobe sa invaliditetom, već će biti prilagođen svim sportistima, a ono što je bitno jeste da naši paraolimpijci dobiju trenažni centar za pripremu i gde će moći da dovode svoje kolege i suparnike iz drugih zemalja. Na taj način bi bila poslata i jasna slika koliko vodimo brigu i o sportistima, mladim ljudima, ali i o tome koliko decentralizujemo sport iz glavnog grada - dodao je on.

 

 

Govoreći o izgradnji autodroma, Udovičić je rekao da je Srbija prepoznatljiva i po auto-moto sportu i da potreba za izgradnjom autodroma postoji. O tome, kazao je, ideja postoji, ali se najpre mora uraditi detaljna analiza.

Ministar Udovičić je, na kraju današnje posete, zahvalio gradonačelniku Janjiću što je, kako je naveo, prepoznao strateške ciljeve Srbije i preneo ih na lokal.