Uručene plakete ličnostima godine po izboru čitalaca lista ''Zrenjanin'' - Janjić najpopularniji političar

U izložbenom salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu danas su svečano uručene plakete ličnostima godine po izboru čitalaca lista "Zrenjanin", u sedam kategorija. Za najpopularnijeg političara izabran je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, u oblasti privrede prvo mesto pripalo je Goranu Kovačeviću, dok je u kategoriji poljoprivrede prema broju glasova pobedio Vojislav Mrkšić. Prvo mesto u kategoriji medija pripalo je Jeleni Pejački, dok su u kulturi, prosveti i medicini najviše glasova čitalaca dobili Milan Bjelogrlić, Cveta Marinkov i Predrag Matejin. Nagrade su dodeljene i drugo i trećeplasiranima u svakoj oblasti. 
 
 
Kako je rekao glavni i odgovorni urednik "Zrenjanina" Dalibor Bubnjević, u redakciju lista stigla su 3233 popunjena glasačka listića, što je do sada rekordan broj. On je napomenuo da se akcija organizuje po treći put, da je trajala četiri meseca i da su čitaoci prvo predlagali, a zatim i birali javne ličnosti koje su, prema njihovoj oceni, najviše zadužile grad i region, i to u sedam oblasti: politika, privreda, poljoprivreda, mediji, kultura, prosveta i medicina.
 
U kategoriji koja je izazvala najviše pažnje čitalaca, prema pristiglim glasovima, apsolutno najpopularniji političar na listi je aktuelni gradonačelnik Čedomir Janjić, koji je sa 1245 glasova, što je u odnosu na prošlu godinu, kada je bio vicešampion, više nego dvostruko osvojenih glasova. Drugoplasirani u oblasti politike je Ivan Bošnjak, Janjićev prethodnik na čelnoj poziciji Grada, a sada državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, dok treće mesto, sa istim brojem glasova, dele Aleksandar Marton, poslanik u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine i Pera Milankov, predsednik Opštine Nova Crnja.
 
   
 
Gradonačelnik Janjić se i zahvalio u ime nagrađenih, rečima da ne krije zadovoljstvo zbog ovog priznanja, s obzirom da ste prvo bili nominovani, pa su drugi uložili neki napor da glasaju, donose ili šalju kupone.
 - Ko god kaže da mu je svejedno što je nagrađen, sigurno ne govori istinu. Zahvaljujem se listu "Zrenjanin" što je ustanovio ovakvu nagradu i ovo takmičenje, svim čitaocima lista i građanima Zrenjanina koji su u nama, meni i mojim saradnicima u Gradskoj upravi, prepoznali nekog ko, ipak, nešto radi, i pored svih kritika, objektivnih, subjektivnih i drugih, pomera grad napred i bori se da Zrenjanin bude dobro mesto za život i da je to grad s perspektivom, što ćemo dokazati i ove godine – istakao je Čedomir Janjić.   
 
U oblasti privrede prvo mesto, sa osvojenih 450 glasova, pripalo je Goranu Kovačeviću, vlasniku Kompanije "Gomeks", dok je drugo mesto pripalo Žarku Đuričiću, direktoru Poljoprivrednog ribarskog preduzeća "Sveti Nikola" koji je dobio 9 glasova više u odnosu na trećeplasiranog Stevu Kočalku, vlasnika trgovine "Valor".
 
Kategorija poljoprivrede okupila je na našoj listi najznačajnija imena u ovoj oblasti. Prema broju pristiglih glasova pobednik je Vojislav Mrkšić, suvlasnik Zemljoradničke zadruge "Mrkšićevi salaši" sa osvojenih 627 glasova, dok je drugoplasirani Dragan Raca, a trećeplasirana Mirjana Dimitrijević, sa osvojenih 335, odnosno 293 glasova čitalaca.
 
   
 
Najžešća borba vodila se u konkurenciji medija, gde se do poslednjeg dana nije znao pobednik. Sa osvojenih 477 glasova to mesto je u "foto- finišu" pripalo Jeleni Pejački, novinarki Radio- televizije Vojvodina, drugo mesto Nikoli Božoviću, novinaru RTS u penziji, i treće Saši Mladenoviću, novinaru RTV "Santos".
 
Prva tri mesta u oblasti kulture zauzeli su Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" sa 467 glasova, Uglješa Šajtinac, dramski pisac, koji je osvojio 409 glasova i Olivera Skoko, kustos u Narodnom muzeju, sa osvojenih 345 glasova.
 
U najbrojnijoj kategoriji – na listi prosvete, sa ukupno 17 imena istaknutih radnika u obrazovanju, ubedljivu pobedu na osnovu pristiglih glasačkih listića odneo je Cveta Marinkov, profesor mašinske grupe predmeta u Tehničkoj školi Zrenjanin, dok je drugo mesto zauzeo direktor ove škole Milinko Babić. Na trećoj poziciji prema broju glasova našao se Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije.
 
U oblasti medicine najviše osvojenih glasova pridobio je doktor Predrag Matejin (453), dok su drugoplasirani i trećeplasirani Igor Damjan, odnosno Miroslav Davidov, sa osvojenih 324, odnosno 307 glasova.